Lansarea în dezbatere publică a documentului care prevede măsurile ce vor fi adoptate după data de 15 mai când România va trece, cel mai probabil, de la starea de urgență la starea de alertă, a provocat multe discuții, dar și un val de propuneri adresate de români ministrului de Interne, Marcel Vela.
Cele mai multe comentarii, la ultima postare a lui Marcel Vela pe Facebook, care arată că sunt așteptate propuneri la draft-ul publicat, se referă la carantina instituționalizată în care intră cei care vin în România din zone afectate de pandemia de coronavirus. Sute de români îi cer ministrului Marcel Vela să renunțe la carantina instituționalizată, iar cei care intră în țară să fie obligați să stea în carantină la domiciliu. Iată doar câteva astfel de comentarii!
”Marcel Vela, din câte observați, nimeni nu cere să se deschidă baruri!!! 9- % din mesaje sunt despre renunțarea la carantinare instituționalizată și dreptul de revenire în țară. Vorbim despre studenți, copii, oameni care au nevoie să se întoarcă acasă!!”
”Testați-ne la intrarea în țară, să nu mai stăm în carantină instituționalizată! Dacă nu puteți, lăsați-ne să venim noi cu testele făcute, să putem merge direct acasă! Cum puteți să lăsați șoferii de tir să meragă direct acasă în carantină așa putem și noi, cei care avem l făcut, să mergem.”
”De ce să cheltuie statul român să țină cetățenii care vin în țară și nu îi izolați la domiciliu? Ai părăsit locuința? Amendat bine și recuperați banii prin orice mijloc!”
Documentul lansat în dezbatere publică privitor la măsurile ce urmează a fi aplicate după data de 15 mai menține posibilitatea carantinării persoanelor venite din zonele cu transmitere comunitară extinsă afectate de COVID-19. Carantinarea la domiciliu este permisă doar dacă spațiile puse la dispoziție de autorități sunt ocupate integral și nu se pot contracta spații suplimentare. Documentul menține excepții de la carantinarea instituționalizată în cazul câtorva categorii:
- conducătorii autovehiculelor de transport marfă cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 2,4 tone;
- piloții de aeronave şi personalul navigant;
- mecanicii de locomotivă și personalul feroviar;
Sunt introduse și alte categorii ce vor fi exceptate de la măsura carantinării instituționalizate, respectiv:
- personalul navigant care debarcă de la bordul navelor de navigație interioară, care arborează pavilion român, într-un port românesc, și care nu prezintă simptome asociate COVID-19, cu condiția asigurării de către angajatori a certificatului pentru lucrătorii din transportul internațional și a echipamentelor individuale de protecție împotriva COVID-19, pe timpul deplasării de la navă la locația unde poate fi contactat în perioada dintre voiajuri;
- lucrătorii transfrontalieri care, la intrarea în România din Ungaria sau Bulgaria, nu prezintă simptome asociate COVID-19;
- persoanele care intră în România pentru prestarea unor activități de utilizare, instalare, punere în funcțiune, mentenanță, service a echipamentelor și tehnicii medicale, precum și a echipamentelor din domeniile științific, economic, apărare, ordine publică și securitate națională, dacă nu prezintă simptome asociate COVID-19 și dovedesc raporturile contractuale cu beneficiarul/beneficiarii de pe teritoriul României.