Ce spun specialiștii despre ”Marea Testare” care urmează. Ce procent de imunizare ne-ar putea arăta

România va face o testare la nivel național, după 1 iunie, pentru a vedea nivelul de imunizare a populației, dar și de răspândire a coronavirusului. Acțiunea va indica, la finalul ei, procentul imunizării populației din România, ceea ce va oferi și perspectiva asupra unui viitor val următor epidemic.

În mod normal, într-o epidemie de gripă, un prim val epidemic precum cel pe care tocmai îl traversăm, asigură o imunizare a 30 % până la 50% din populația teritoriului afectat. Nu se știe dacă lucrurile stau cu mult diferit în cazul pandemiei provocate de SARS-CoV-2, un virus considerat a avea o contagiozitate mai mare decât altele, dar situația reală nu va putea fi cunoscută decât în urma creșterii numărului de teste.

Momentul unei testări în masă poate fi oricând, analizând după situația epidemiologică prezentă, a opinat, la Medika TV, dr. Emilian Damian Popovici, medic primar epidemiolog și șeful catedrei Epidemiologie din cadrul Universității de Medicină și Farmacie Timișoara: ”Momentul oportun pentru acest tip de testare este permanent. Acum ar trebui să testăm mult mai mult, sigur că avem acum capacități limitate, dar ele trebuie să crească, Guvernul lucrează cu Banca Mondială, sunt o serie de proiecte pentru achiziționarea a ceea ce este necesar ca să facem ce au făcut țările care controlează lucrurile destul de bine și prin această măsură a testării la nivel populațional. Numai din aceste surse poți obține informația reală care te poate ghida spre controlul unei asemenea manifestări. Mai ales că, într-o infecție cu un virus precum SARS-CoV-2, după majoritatea studiilor, raportul între formele simptomatice și cele asimptomatice este de 1 la 12, chiar 1 la 15. Deci, practic, noi nu cunoaștem un număr foarte mare dintre persoanele bolnave, pentru că acestea dezvoltă forme asimptomatice, dar aceste persoane sunt surse de infecție.”

Întrebat de ce nu s-a procedat, mai devreme, la o testare în masă, în țara noastră, Dr. Emilian Damian Popovici, a explicat: ”Gândiți-vă că în alte țări sunt testate mult mai multe persoane și putem să mergem din Anglia până în Coreea de Sud ca să vedem acest lucru. Eu nu cred că autoritățile din România refuză să facă această testare, dar pur și simplu este vorba despre o limitare cauzată de aparatura existentă și de personalul care deservește această aparatură pentru că nu poți să-i faci specialiști peste noapte sau atât de repede pe cât ai avea nevoie pentru a ajunge la ceea ce reușesc alții care au deja resursa. Oricum, la noi a fost o creștere progresivă a numărului de teste, ceea ce s-a spus s-a cam făcut până acum, doar că există niște limite care sperăm să fe depășite cât mai curând și să reușim să facem atâtea testări câte vor fi necesare sau să ne apropiem de acel nivel care să reflecte adevărul”.

Categorii: Alertă: coronavirus, Exclusiv
Tags: , , ,
Ți-ar putea plăcea