Medicul nutriționist Laura Ene, specialistul Medika TV, a continuat rubrica “Pastila de slăbit” în cadrul emisiunii “Secretele nutriției”, pe care o realizează în fiecare miercuri, începând cu ora 18.00. Aceasta e o formulă de alimentație care înlocuiește dietele restrictive și care, aplicată zilnic, pe termen lung, te scapă defintitiv de kilogramele în plus, îți redă sănătatea și pofta de viață.
După prima regulă, cea a alcătuirii unui program organizat de mese, dr. Laura Ene a vorbit despre cea de-a doua “Pastilă de slăbit”, o regulă esențială în lupta cu kilogramele în plus, care se referă la hidratare, un element de o importanță majoră pentru o viață sănătoasă și o dietă eficientă.
Apa, cea mai bună băutură, fără calorii și fără reacții adverse
Organismul uman e alcătuit în poporție de nu mai puțin de 70% din apă, superfluidul care întreţine viaţa fiecărei celule vii din organism și care ajută la menținerea sănătății. E arhicunoscută recomandarea de a consuma minimum 2 litri de lichide pe zi. Apa este esențială, dar asta nu înseamnă că trebuie să bem doar apă. Sunt și alte lichide care ne ajută, la fel cum sunt și unele care pot face mai mult rău decât bine.
“În afară de apă, pentru a ne asigura aportul de lichide, putem alege şi ceaiuri sau apă fructată ori supe de legume fără adaos de ulei, întrucât acestea conţin peste 90% apă. Smoothie-urile făcute în casă din fructe proaspete sau congelate și laptele degresat sunt și ele surse bune de hidratare, cu condiţia să nu uităm însă că au destul de multe calorii. Atenţie! Cafeaua sau alcoolul (tăria, vinul sau chiar berea) nu se pun la socoteală, întrucât acestea, pe lângă faptul că furnizează multe calorii, conţin compuşi diuretici care vor determina ca apa din organism să fie eliminată mai rapid. Dacă bei cafea sau alcool, trebuie să bei şi mai multă apă”, a spus specialistul Medika TV în nutriție, dr. Laura Ene.
CE SĂ NU BEM? Laura Ene spune tranșant: să NU bei tot ce conţine zahăr sau îndulcitori echivalenți cu zahărul – sucuri, ceaiuri şi alte băuturi carbogazoase din comerţ, cu sau fără calorii (chiar dacă nu au calorii, au efecte nocive asupra sănătăţii), compoturi din comerţ. De asemenea, ceaiul sau cafeaua pe care le faci acasă NU trebuie să conțină zahăr.
Smoothie-urile (fructele întregi mixate în blender cu apă) sunt preferabile sucurilor de fructe (fresh-uri), pentru că prin stoarcere, din fruct rămâne doar apa şi zahărul, care se absoarbe rapid şi fără saţietate şi te privează de vitaminele şi fitonutrienţii de calitate conţinuţi de acestea.
“ATENȚIE INCLUSIV LA LIMONADE CU MIERE SAU CU ÎNDULCITORI NATURALI de genul siropului de agave, arțar etc., deoarece sunt tot forme de zahăr și nu sunt deloc prietenoase cu silueta și nici cu glicemia”, a avertizat dr. Laura Ene.
Când este cel mai bine să bei apă
Este mai important sa bei suficientă apă, indiferent că bei înainte de masă, în timpul mesei sau după masă. Este mult mai important să bei apă atunci când simţi nevoia decât să te chinuiești să te încadrezi într-un tipar anume. Este recomandat să bei apă cu jumătate de oră înainte de masă, ca sa fii într-o stare bună de hidratare şi să eviți, astfel, excesul alimentar, apoi poți să bei apă şi în timpul mesei, dar şi după, în funcţie de nevoi şi de modul în care reacţionează organismul tău.
Cum știi că ești bine hidratat?
Cel mai bun test pentru a afla dacă eşti suficient de hidratat este testul urinei. Dacă este de culoare galben pai, continuă, eşti pe drumul cel bun. Dacă este galben închis, bea mai multă apă.
Cum poți să bei mai multă apă
Mulți oameni spun că nu reușesc să bea suficientă apă de-a lungul unei zile pentru că le lipsește senzația de sete. Aceasta poate fi însă și provocată, iar dr. Laura Ene prezintă câteva trucuri care să ne ajute să menținem hidratarea la un nivel optim.
- Pune sticle cu apă peste tot: în birou, în geantă, în maşină, prin casă. Creierul tău îţi va transmite mesajul potrivit când le vei vedea;
- Taie felii din fructele preferate, introdu-le în apă şi pune apa le frigider câteva ore. Apa cu fructe poate căpăta gusturi şi arome mai atrăgătoare decât apa plată;
- Mănâncă mai picant ca să simţi nevoia să bei mai multă apă. În plus, ardeii iuţi şi condimentele picante cresc imunitatea;
- Pune-ţi alarme pe telefon, care să-ţi amintească să bei un pahar cu apă la interval de 2-3 ore;
- Comandă apă la restaurant, terasă sau evenimente. Economiseşti astfel calorii şi bani;
- Mănâncă în fiecare zi o supă de legume fără adaos de ulei;
- Consumă legume bogate în apă, precum castraveţii;
- Adu-ți aminte mereu că apa te ajută să slăbești. E un adevăr dovedit ştiinţific, care poate deveni motto-ul care să te motiveze să bei mai multă apă imediat după ce ai mâncat sau când simţi că îţi este foame.
De ce este atât de important să bei apă
Specialistul Medika TV a vorbit și despre beneficiile hidratării. Consumul de apă are efecte nebănuite, de la evitarea durerilor de cap și a oboselii cronice, o digestie bună, până la menținerea sănătății tenului.
“Pierderea a 5-6% din volumul total de apă al corpului te face să intri într-o stare de somnolenţă şi de oboseală persistentă, poate da dureri de cap, ameţeală şi tulburări de concentrare. Între o cafea, o bucată de ciocolată și un pahar mare de apă la ora 16.00, când pe toți ne apucă acea stare de toropeală, un pahar de apă este nu doar cel mai eficient pentru a ne trezi cu adevărat și a ne da energie, dar și cel mai corect pentru siluetă și sănătate. Lipsa a jumătate de litru de apă din corp îţi reduce capacitatea de concentrare cu 20%.
De asemenea, lipsa relativă a apei lezează sau sistează anumite funcţii ale corpului. La nivelul celulei, apa facilitează pătrunderea oxigenului şi eliminarea deşeurilor metabolice. Apa contribuie la detoxifierea organismului.
Apa cotribuie la o digestie în condiţii optime şi este un bun laxativ. Dacă nu bei suficientă apă, organismul o absoarbe pe cea disponibilă şi lasă colonul uscat. Din acest motiv, persoanele care nu beau suficiente lichide suferă în general de constipaţie” a spus dr. Laura Ene.
De asemenea, apa reduce stresul, anxietatea şi depresia, precum și oboseala, restaurând ritmul normal al somnului. O hidratare corespunzătoare ne ferește de problemele tenului, de cele renale, dar ne ajută și să slăbim.
”Deshidratarea usucă pielea şi îi dă un aspect uşor ridat. Un nivel optim de hidratare menţine elasticitatea pielii, ceea ce previne şi întârzie apariţia ridurilor. Când este bine hidratată, pielea străluceşte.
În curele de slăbire este indicat să bei multă apă pentru a prelungi senzaţia de saţietate și pentru a-ți ajuta metabolismul să ardă mai eficient grăsimile din corp.
Deshidratarea te poate face să mănânci mai mult
”Când bei suficientă apă poţi separa uşor senzaţia de sete de cea de foame. Apa diluează sărurile și mineralele din urină, care formează cristale solide cunoscute sub numele de pietre la rinichi. Un nivel redus de apă în corp face ca rinichii să „macine în gol”, întrucât au nevoie de acest element esenţial pentru a elimina compuşii toxici din organism. Consecinţa este eliminarea unei cantităţi mai mici de urină, care este însă foarte concentrată, închisă la culoare şi conţine mai ales reziduuri”, a mai spus medicul nutriționist Laura Ene.