Țara europeană care a oferit propria rețetă de gestionare a crizei COVID-19, diferită de cea a majorității statelor, caracterizată prin măsuri mai laxe pentru evitarea răspândirii coronavirusului, admite, totuși, un eșec. Este vorba despre nereușita protejării unei categorii vulnerabile, vârstnicii din aziluri. Statisticile arată că din cele circa 3.200 de decese înregistrate în Suedia de la începutul epidemiei, aproape jumătate au avut loc în căminele pentru vârstnici.
Potrivit AFP, azilurile au fost contaminate de beneficiarii care au fost spitalizați și au revenit în așezăminte, aducând cu ei virusul. În alte cazuri, contaminarea s-a produs din cauza lipsei mijloacelor de protecție și a lipsei de personal din aziluri.
Autoritățile au interzis vizitele în aceste așezăminte de la sfârşitul lui martie. În Suedia, cele mai multe cămine de bătrâni sunt unități cu un număr mare de beneficiari, de ordinal sutelor.
Eșecul a fost recunoscut de ministrul suedez al Sănătății, Lena Hallengren, într-o declarație la televiziunea națională din Suedia: „Nu am reuşit să ne protejăm bătrânii (…). Este un eşec pentru întreaga noastră societate. Trebuie să tragem învăţăminte din asta, această pandemie nu s-a încheiat încă”.