Pe măsură ce țările din întreaga lume se confruntă cu epidemia de coronavirus, se împărătșesc pe scară largă sfaturi de sănătate, unele inutile, dar relativ inofensive, dar și altele care pot fi periculoase. Iată câteva exemple și adevărul științific din spatele lor, relatat de bbc.com !
- Consumul de alcool nu va opri virusul
Această afirmație a apărut în mod regulat, dar este înșelătoare și poate dăuna. Este deja celebru exemplul unui politician indian care a cerut redeschiderea imediată a magazinelor care vând alcool, spunând ceva de genul “Când coronavirusul poate fi îndepărtat prin spălarea mâinilor cu alcool, atunci consumul de alcool va elimina cu siguranță virusul din gât”. Nu există nicio dovadă medicală care să susțină acest îndemn. Organizația Mondială a Sănătății a arătat clar că prin consumul de alcool poate crește riscul altor probleme de sănătate. Singurul caz în care OMS și alte organisme internaționale din domeniul sănătății aduc în discuție alcoolul și eficiența acestuia este în situația în care este folosit petru g=fabricarea gelurilor dezinfectante. Totuși, spălarea periodică a mâinilor este recomandată ca fiind o măsură bună pentru a opri răspândirea virusului.
- Dacă îți ții respirația, poți să-ți dai seama dacă ai coronavirus
Acest sfat a circulat în multe țări. Ba chiar un guru popular de yoga, din India, recomanda ținerea respirației, timp de un minut întreg în cazul persoanelor tinere și 30 de secunde în cazul vârstnicilor. Cine nu trece acest test este posibil să fie infectat, avertiza el. Dar, nu există nicio bază științifică pentru această afirmație.
- Uleiul de muștar poate combate coronavirusul
Același guru indian sugerează, de asemenea, introducerea picăturilor de ulei de muștar în nări de către cei care fac testul respirației susținând-din nou, eronat- că uleiul ar forța virusul să ajungă în stomac unde ar fi neutralizat de acidul gastric. Un serviciu guvernamental a demontat această afirmație, arătând neadevărul pe care îl conține.
- Recomandările pentru dezinfectanți și raze UV au fost, de asemenea, răspândite pe scară largă.
De când președintele american Donald Trump a sugerat, într-un briefing de presă luna trecută, ideea că injectarea pacienților cu dezinfectant ar putea ajuta la tratarea coronavirusului, aceasta a fost repetată – și adesea derivată – în diverse forme pe social media. Utilizarea unui dezinfectant poate ucide virusurile aflate pe diverse suprafețe, dar consumul sau injectarea dezinfectantului pot provoca otrăvirea sau chiar decesul. Și nu există nicio dovadă că a avea vreun efect împotriva virusului.
Președintele american Donald Trump a vorbit și despre expunerea pacienților la lumina UV (ultraviolete). Și există unele dovezi conform cărora virusurile nu rezistă prea mult pe suprafețe atunci când sunt expuse la lumina directă a soarelui. Dar în ceea ce privește lumina UV, aceasta poate fi foarte dăunătoare pentru țesutul uman. Și nu există dovezi că această formă de lumină poate fi un tratament pentru oamenii care sunt purtători ai coronavirusului.