Creierul uman folosește visele pentru redarea evenimentelor recente și ajută la formarea amintirilor – iar experții au obținut primele date cu privire la acest proces relevă un studiu recent, potrivit Daily Mail.
Când dormim, creierul nostru redă tiparele cu care neuronii noștri sunt asaltați în timp ce sunt treji – un proces pe care experții îl numesc „replay offline”.
Se crede că redarea offline stă la baza așa-numitei consolidări a memoriei, modul în care amintirile recente dobândesc o reprezentare permanentă în creier.
Cu toate că redarea a fost observată anterior la animale, ea nu a fost dovedită până acum la om.
Folosind electrozi implantați, cercetătorii americani au putut să arate că și creierul oamenilor a redat activitatea pe care au avut-o neuronii într-un joc de memorie în timp ce dormeau.
Studiul a fost condus de psihologul Jean-Baptiste Eichenlaub de la Spitalul General din Massachusetts, neurologul Beata Jarosiewicz din BrainGate și colegii săi.
BrainGate este un consorțiu de cercetare care lucrează la dezvoltarea de interfețe implantabile, cu scopul de a ajuta persoanele cu dizabilități motorii severe să poată manipula mental cursoarele, armele robotizate și alte dispozitive.
„Aceasta este prima dovadă directă că, la om, vedem reluarea în timpul odihnei în urma învățării care ar putea ajuta la consolidarea acestor amintiri”, a spus dr. Jarosiewicz. „Studiul este fără precedent. Toate mecanismele de consolidare a memoriei legate de redare, pe care le-am studiat la animale în toate aceste decenii, s-ar putea să se generalizeze și la oameni. ”
„Nu există o mulțime de scenarii în care o persoană să aibă un sistem multi-electrozi plasat în creier, unde electrozii sunt suficient de mici pentru a putea detecta activitatea de ardere a neuronilor individuali”, a spus dr. Jarosiewicz. „De aceea, acest studiu nu are precedent”, a adăugat ea.
Electrozii aprobați în scop medical – cum ar fi, de exemplu, pentru tratamentul epilepsiei sau bolii Parkinson – sunt prea mari pentru a putea urmări activitatea neuronilor individuali. Cu toate acestea, cei utilizați în studiile experimentale ale BrainGate pot înregistra activitatea creierului la o rezoluție mult mai mare. Când au analizat datele neuronale din implanturile cu electrod, echipa a descoperit că creierele participanților la studiu au prezentat în mod repetat aceleași modele de activitate când dormeau după joc ca și când jucau. Acest lucru a oferit cercetătorilor primele dovezi concrete conform cărora reluarea offline are loc în creierul nostru în timp ce dormim la fel cum se întâmplă la animale.
Cu acest studiu inițial complet, cercetătorii au spus că următorul pas ar demonstra că redarea offline are într-adevăr un rol direct în procesul de consolidare a memoriei. Acest lucru ar putea fi realizat, de exemplu, prin testarea relației dintre intensitatea activității neuronale în timpul redării offline cu puterea reamintirii după somn. Experții sunt siguri din diverse teste anterioare pe animale și pe subiecți umani că somnul joacă un rol esențial atât în procesul de învățare, cât și în consolidarea memoriei. Acesta este motivul pentru care un somn bun „înainte de un test și înaintea interviurilor importante” duce la o performanță mai bună, a spus dr. Jarosiewicz. „Avem dovezi științifice bune că somnul este foarte important în aceste procese.” Rezultatele complete ale studiului au fost publicate în revista Cell Reports.