Medicii de familie nu vor mai plăti impozit pentru cabinetele pe care le au, ca urmare a unui proiect de lege care a trecut de votul Parlamentului. Halatele albe ar urma să fie exceptate de la plata impozitului pe clădire, impozit aferent cabinetelor pe care le dețin.
Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, miercuri, un proiect de modificare a Codului fiscal, potrivit căruia sunt scutite de la plata impozitului pentru imobile clădirile în care funcţionează cabinete de medicină de familie.
Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare introducerea unei noi categorii de scutiri de la plata impozitului/taxei pentru imobile aferentă clădirilor/spaţiilor din interiorul acestora, în care sunt organizate şi funcţionează cabinete de medicină de familie.
„Nu se datorează impozit/taxă pe clădiri pentru clădirile unităţilor sanitare publice, precum şi pentru clădirile în care funcţionează cabinete de medicină de familie, cu excepţia încăperilor folosite pentru activităţi economice”, prevede proiectul adoptat de deputaţi.
Până în 2015, cabinetele medicilor de familie, alături de spitale și clinici erau scutite de la plata impozitului pe clădire, dar prin modificarea Codului Fiscal, Guvernul de la acea vreme a eliminat această facilitate. În unele cazuri, consiliile locale, prin hotărâri adoptate de fiecare miniparlament în parte ori în baza adreselor, au decis ca medicii de familie să nu achite aceste impozite, însă nu peste tot în țară lucrurile au stat așa.
”Este o solicitare pe care noi am făcut-o începând cu 2015, de când a intrat în vigoare noul Cod Fiscal. Era acolo o scăpare, cabinetele publice din policlinici sau spitale nu plăteau impozite, însă noi, fiind cabinete private, deși nu avem activitate comercială, nu lucrăm pentru profit, noi trebuia să plătim acest impozit. Unele consilii locale aleseseră să scutească deja medicii de plata impozitului, altele puseseră impozite modice, poate 100, 200 lei pe an, dar erau și cazuri în care aceste impozite ajungeau la 1.000, 2.000, 3.000 de lei și plătit retroactiv cu penalități, deoarece trebuia plătit din 2015 până la momentul în care cineva s-a prins că noi trebuie să plătim acest impozit”, a declarat Raluca Zoițanu, președintele Federației Patronatelor Medicilor de Familie.
Măsura exceptării sediilor cabinetelor medicilor de familie de la plata impozitului pe teren este așteptată de halatele albe, cu atât mai mult cu cât în această perioadă, de pandemie, cheltuielile înregistrate de fiecare cabinet în parte sunt foarte mari.
”O decizie care ne bucură, o decizie care vine să-i sprijine pe medicii de familie, care în această perioadă se confruntă cu mari cheltuieli. Este vorba despre toate aceste materiale necesare în lupta cu coronavirusul. Mai întâi, nu s-au găsit toate aceste materiale pe care le folosim cu prioritate acum, apoi, când au început să apară s-au scumpit foarte mult. Aceste cheltuieli atârnă foarte greu în bugetul fiecărui cabinet de medicină de familie”, a mai declarat pentru Medika.ro dr. Raluca Zoițanu, președintele Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie.