Grăsimile ar putea fi rezervoare virale ! Explicațiile cercetătorilor pentru obezi în lupta Covid-19

Obezitatea reprezintă unul dintre factorii majori de risc în cazul infecției cu noul coronavirus, iar oamenii de știință au ajuns la concluzia că motivul poate fi faptul că celulele grase produc cantități mari de proteină ACE2, folosită de SARS-CoV2 ca poartă de intrare în celulele umane.

Unii cercetători consideră că medicamentele pentru diabet ar putea fi folosite pentru a lupta împotriva infecției și au recunoscut că pierderea în greutate poate fi un beneficiu.

Oamenii de știință care au propus teoria, din Germania și SUA, au prezentat, de asemenea, modul în care celulele grase sunt legate de fibroza pulmonară.

Dovezile nu sunt concrete, dar datele adunate de la pacienții cu COVID-19 spitalizați sugerează că persoanele obeze sunt mai susceptibile să moară decât cele care nu au probleme de greutate.

Public Health din Anglia a lansat o anchetă privind rolul pe care îl joacă obezitatea joacă în severitatea bolii. Aproximativ trei din zece adulți din Marea Britanie sunt obezi din punct de vedere clinic, având un indice de masă corporală peste 30. Rata este printre cele mai mari din lumea occidentală. Conform datelor de la spitalele NHS, 75% dintre pacienții cu COVID-19 ajunși la terapie intensivă sunt supraponderali, comparativ cu 65% din populația generală.

Oamenii de știință cred că grăsimile ar putea „servi drept rezervor viral” , iar celulele grase pot conduce la producerea unui tip de celule numite miofibroblaste.

Miofibroblastele sunt un factor important al fibrozei pulmonare – cicatrizarea țesutului pulmonar, ceea ce reduce funcția organelor și aportul de oxigen.

S-a constatat, de asemenea, că în cazul persoanelor obeze, fibroza pulmonară ar putea fi prezentă înaintea îmbolnăvirii. Riscul de fibroză pulmonară crește odată cu vârsta, fiind frecventă la persoanele de peste 65 de ani. Țesutul cicatricial poate distruge funcționarea normală a plămânilor și face dificilă intrarea oxigenului în sânge, provocând scurtarea respirației.

Oamenii de știință spun că prezența fibrozei pulmonare este “probabil să influențeze gravitatea clinică a COVID-19”.

Despre concluziile pe larg ale oamenilor de știință a relatat Daily Mail, care mai spune că persoanele obeze trebuie să-și ia măsuri suplimentare de precauție pentru a se feri de infecția cu noul coronavirus.

Rezultatele cercetărilor ar putea fi publicate la sfârșitul acestei luni și vor fi folosite pentru a se lua o decizie cu privire la necesitatea adoptării unor măsuri speciale pentru protejarea persoanelor din categoriile de risc.

Cercetătorii de la Universitatea din Liverpool au avertizat, săptămâna trecută, că obezitatea reprezintă un risc de deces din cauza coronavirusului de 37%. Concluzia vine după analizarea a 17.000 de cazuri de COVID-19 internate. Riscul cel mai mare, de 39%, a fost înregistrat rândul pacienților cu demență, în timp ce pe locul al treilea, cu un risc de 31%, s-au aflate bolile de inimă.

Categorii: Externe, Știri
Tags: , , , , ,
Ți-ar putea plăcea