Toată lumea așteaptă să vină vara, pentru că se presupune că evoluția noului coronavirus va fi mai slabă în perioada caldă. Presupunerile specialiștilor vin însă doar pe fondul a ceea ce se știe despre alte virusuri care provoacă infecții respiratorii. Despre noul coronavirus se știu încă prea puține și sunt în continuare multe întrebări la care oamenii de știință încearcă să răspundă prin o multitudine de studii.
Alexandru Rafila, membru în Comitetul Executiv al Organizației Mondiale a Sănătății, a explicat la Medika TV că nu există încă o concluzie clară cu privire la modul de transmitere a noului coronavirus pe timpul verii.
“Este o speranță de scădere a transmisibilității virusului pe perioada verii. Speranța aceasta este bazată și pe observațiile făcute în cazul altor virusuri care provoacă afecțiuni respiratorii, care în sezonul cald produc mai puține îmbolnăviri decât în sezonul rece. Există chiar anumite studii care demonstrează o reducere a ratei de transmisibilitate, invers proporțional cu creșterea temperaturilor. Concret, cu cât temperatura e mai mare, cui atât transmisibilitatea e mai mică.
Să sperăm că e așa și în cazul acestui virus. Timpul o să demonstreze dacă există într-adevăr o astfel de legătură. În țările unde clima e mai caldă numărul de cazuri e mai mic, dar nu suntem convinși dacă este o transmitere mai mică sau e vorba de o testare mai slabă în unele dintre țările calde”, a declarat Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie.