Un nou tratament experimental pentru COVID-19 este testat pe pacienți din Marea Britanie

Un nou medicament este dezvoltat de oamenii de știință din Marea Britanie pentru a trata pacienții cu Covid-19 este testat la Spitalul Universitar Southampton, anunță BBC.

Dezvoltat de compania britanică Synairgen, medicamentul folosește o proteină numită interferon beta, pe care organismul uman o produce atunci când luptă cu o infecție virală. Rezultatele inițiale ale studiului sunt așteptate până la sfârșitul lunii iunie.

Ce este noul medicament?

Interferon beta face parte din prima linie de apărare a organismului împotriva virusurilor, avertizându-l că se așteaptă la un atac viral, explică Richard Marsden, directorul executiv al Synairgen. El spune că noul virus pare să-și suprime producția ca parte a strategiei sale de a evita sistemul nostru imunitar.

Medicamentul este o formulă specială de interferon beta livrată direct în căile respiratorii atunci când virusul este acolo, cu speranța că o doză directă de proteină va declanșa un răspuns anti-viral mai puternic chiar și la pacienții ale căror sisteme imunitare sunt deja slabe.

Interferonul beta este frecvent utilizat în tratamentul sclerozei multiple.

Synairgen a arătat deja că medicamentul funcționează în cazul pacienților cu astm și alte afecțiuni cronice pulmonare.

Dar putem ști dacă funcționează și pentru pacienții cu Covid-19 doar după ce va trece printr-un studiu clinic riguros.

Kaye Flitney este una dintre cele 75 de persoane care au fost înscrise în studiul clinic, filmat exclusiv de BBC Panorama. Este necesar ca pacienții cu Covid-19, ca ea, să inhaleze medicamentul printr-un nebulizator pentru a-l aduce adânc în plămâni. Kaye, în vârstă de 67 de ani, se luptă să stea în patul ei de spital și tușește în timp ce pune dozatorul pe buze. Ea spune că atunci când a aflat că a avut coronavirus, primul ei gând nu a fost pentru propria sănătate. “Am fost înspăimântată, pentru că soțul meu are insuficiență cardiacă. L-ar ucide.” Femeia a fost dusă la spital din cauza unei dificultăți de respirație și spune că administrarea medicamentului nu i-a provocat disconfort.

Cum funcționează?

Cei 75 de voluntari implicați până acum în studiu au fost recrutați din aproximativ 10 spitale din Marea Britanie. Jumătate primesc medicamentul, jumătate primesc ceea ce este cunoscut sub numele de placebo – o substanță inactivă.

Nimeni implicat în proces nu știe care dintre pacienți primesc tratamentul. „Dacă știi că este un medicament, mintea ta ar putea avea o prejudecată”, explică Sandy Aitken, asistenta care administrează medicamentul.

Speranța este că studiul va arăta că pacienții cărora li se administrează medicamentul vor fi mult mai bine decât cei care nu îl primesc, spune profesorul Tom Wilkinson, de la Universitatea din Southampton.

Studiul medicamentelor Synairgen este modelul pentru o nouă schemă clinică rapidă, care tocmai a fost instituită de guvern. Programul Accord, așa cum este cunoscut, este conceput pentru a accelera dezvoltarea de noi medicamente pentru pacienții cu Covid-19. Prima fază a programului implică alte șase medicamente.

Rezultatele inițiale ale studiului privind interferonul beta sunt așteptate până la sfârșitul lunii iunie. Dar chiar dacă medicamentul e promițător, vor fi făcute și teste suplimentare înainte de a putea fi folosit în mod obișnuit la pacienți.

Dacă se consideră că e un tratament eficient, medicamentele vor trebui fabricate în cantități uriașe. Totuși, s-ar putea să nu fie disponibil pe scară largă până la sfârșitul anului.

Categorii: Externe, Știri
Tags: , , , , , ,
Ți-ar putea plăcea