Inechitate pentru psihologii din România

Psihologii din România nu sunt trataţi echitabil, nu le este permis accesul la fonduri europene şi nici nu le sunt decontate serviciile, susţin reprezentanţii acestora într-un comunicat de presă remis miercuri.

În România există un psihoterapeut la 11.000 de pacienţi, în timp ce în comunităţile europene există unul la 1.500.

‘Psihologii reprezintă o soluţie la problemele oamenilor, deoarece prin intervenţia lor oamenii cu venituri mici ar putea beneficia de servicii prin care, însănătoşindu-se, să aibă o mai bună calitate a vieţii. Din păcate, a fi psiholog înseamnă în continuare să fii la limita supravieţuirii. Există 25.000 de psihologi români ce ne pot ajuta să trecem peste criză şi depresie, poate că domnul Cepoi şi domnul Băsescu ar trebui să ia în calcul acest aspect’, a declarat dr. Bebe Mihăescu, membru al Comisiei de Psihologie Clinică şi Psihoterapie din cadrul Asociaţiei Psihologilor, citat în comunicat.

Deşi profesia de psiholog există în nomenclatorul profesiilor din România, psihologul nu are parte de susţinere şi de mediatizare, cu toate că, prin activitatea lor, ei devin lideri de opinie în societate.

O dispoziţie recentă a preşedintelui Comitetului Director al Colegiului Psihologilor din România impune folosirea de timbre profesionale pentru ‘securizarea actelor profesionale ale psihologilor români’.

Măsura a fost adoptată în regim de urgenţă şi urmează a fi valabilă începând cu 1 aprilie. Astfel, psihologii cu drept de liberă practică vor fi obligaţi să achiziţioneze timbre profesionale ce trebuie aplicate pe fiecare act profesional emis, pe lângă ştampilă sau parafă, spun reprezentanţii psihologilor.

‘Psihologii sunt revoltaţi pentru că, în lipsa unui cadru legislativ corect, ei sunt obligaţi să cumpere un număr de timbre care să le permită să activeze. Acest timbru este de fapt o afacere – ‘Afacerea Timbrul’ – şi vom face apel şi la DNA pentru investigarea situaţiei’, susţine dr. Vasile Mihăescu.

Potrivit sursei, psihologii se declară nemulţumiţi de modul în care Colegiul Psihologilor reprezintă interesele membrilor săi. Preşedintele Colegiului a luat o decizie care afectează întreaga desfăşurare a activităţii psihologilor, fără consultarea Comitetului Director şi fără informarea prealabilă a comunităţii profesionale, se arată în comunicat.

‘Nu se cunoaşte modul în care a fost adoptat actul normativ, unde ajung banii de pe timbre sau cui folosesc. Nu înţelegem de ce Colegiul Psihologilor trebuie să finanţeze Poşta Română’, a adăugat dr. Mihăescu.

Acesta afirmă că ‘Mihai Aniţei, preşedintele organizaţiei, a emis abuziv un document fără a ţine seama de Comitetul Director, prin care fiecare psiholog din România este obligat să cumpere un număr de timbre, lucru inexplicabil, deoarece în legea psihologilor nu este stipulat acest aspect’.

Categorii: Știri

Niciun comentariu

  • Ceea ce ati scris este total neadevarat, ar trebui sa verificati sursele inainte de a publica astfel de mizerii; faptul ca o mana de asa zisi psihologi (care de altfel nu practica in conditiile impuse de lege si dau cate 2000 de avize pe luna la 5 lei bucata) sunt revoltati nu descrie situatia reala; au semnat 2000 de psihologi o amarata de petitie online, in timp de alti 10 000 de psihologi sunt de acord cu legea timbrelor pentru ca in sfarsit se va face un pic de ordine in meserie. Cine nu respecta meseria si nici clientul va sustine ca ideea timbrelor este proasta. Noi majoritatea suntem de acord, mai ales ca a venit in urma numeroaselor sesizari despre cei care lucrau ilegal.
    Va invit sa va informati la Colegiul Psihologilor inainte sa mai publicati astfel de stiri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Ți-ar putea plăcea