COVID-19, mai tare ca infarctul! Numărul urgențelor cardiovasculare a scăzut dramatic. Consecințele sunt grave! (VIDEO)

De teama noului coronavirus, tot mai mulți oameni amână momentul în care să meargă la medic, iar asta poate avea consecințe dramatice asupra stării de sănătate, uneori chiar fatale. Numărul pacienților cu urgențe cardiovasculare, inclusiv persoane care au suferit un infarct, care ajung la medic a scăzut cu 50-70% de la începutul pandemiei față de perioada dinainte. Specialiștii spun că e o situație înregistrată la nivel mondial, iar România nu face excepție. Situația din țara noastră e cu atât mai gravă cu cât bolile cardiovasculare reprezintă principal cauză de mortalitate în rândul adulților.

Specialiștii fac apel la populație să lase la o parte temerile privind posibila infectare cu noul coronavirus și să meargă de urgență la spital, atunci când au problemă de sănătate gravă.

Dr. Florin Orțan, medic cardiolog în Brașov, a postat pe o rețea de socializare un mesaj video, în care face apel la pacienți să se prezinte urgent la medic atunci când suspectează o problemă gravă. Pentru că au amânat momentul prezentării la medic, doi pacienți nu au mai putut fi salvați, intervenția fiind tardivă.

https://www.facebook.com/Dr.FlorinOrtan/videos/862332927566068/

Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România(COPAC) face apel la pacienți să nu ignore câteva simptome clare, care pot fi asociate infarctului și să se adreseze imediat medicului de familiei sau apelând la numărul de urgență 112:

  • Dureri în piept persistente, care se înrăutățesc odată cu trecerea timpului
  • Palpitații
  • Respirație îngreunată
  • Leșin

Trebuie găsite urgent soluții pentru pacienții cu urgențe cardiovasculare cum sunt pacienții cu infarct, pentru care orice oră cu asistență medicală specializată face diferența dintre viață și moarte. Solicităm pacienților să acceseze sistemul de sănătate, să nu aștepte o agravare a simptomelor, iar autoritățile statului să înțeleagă că pacienții cu  urgențe cardiovasculare nu au timp de pierdut. Infarctul nu așteaptă trecerea stării de urgență.”, a declarat Radu Gănescu, președintele COPAC.

Categorii: Sănătatea în România, Știri
Tags: , , , , ,
Ți-ar putea plăcea