Modul în care a fost gestionat cazul a doi aparținători ai unui cadru medical infectat cu SARS-CoV-2, la serviciu, amândoi confirmați ulterior cu infecție, ridică serioase întrebări în legătură cu modul în care este gestionată criza coronavirusului într-un județ al României și sunt aplicate măsurile obligatorii din protocolul de gestionare a cazurilor confirmate.
La Vrancea, doi pacienți, tată și fiică, internați vinerea trecută la Secția Boli Infecțioase a Spitalului Județean, cu simptomatologie specifică infecției COVID-19, și testați pozitiv, nu au fost nici acum întrebați ce contacte au avut și dacă ar fi putut transmite boala altor persoane.
Cazul celor doi a fost un test picat de autoritățile din Direcția de Sănătate Publică Vrancea, încă din primul moment.
Dorel Novac este soțul unei asistente de la Spitalul Adjud, testată pozitiv cu noul coronavirus. Bărbatul și fiica sa au rămas în izolare din momentul confirmării îmbolnăvirii soției, respectiv, mamei. O zi mai târziu, cei doi au început să simtă primele simptome ale infecției: rinoree și pierderea gustului/mirosului. În aceeași zi, l-au contactat telefonic pe medicul de familie căruia i-au solicitat să anunțe Direcția de Sănătate Publică în vederea testării și stabilirii măsurilor de îngrijire medicală. Joia trecută, au apărut și alte simptome, iar pacienții au insistat pe lângă medicul de familie să facă noi demersuri la DSP Vrancea de unde nu venise niciun răspuns. În cea de-a treia zi cu simptome, pacienții au decis să sune la 112, văzând că situația lor medicală se complică și nu sunt consultați sau testați.
Infecția cu SARS-CoV-2 a fost confirmată, prin testare, la o zi de la internare, iar pacienții, care, între timp, au primit tratament specific, sunt într-o stare bună. Dorel Novac, soțul asistentei infectate de la Spitalul Adjud, a declarat pentru postul regional FOCUS TV, că nici după testarea pozitivă a soției, nici după internarea sa și a fiicei, nu a existat vreo anchetă epidemiologică. Nimeni din cadrul DSP Vrancea nu i-a contactat pe cei trei pacienți pentru a afla cu cine au venit în contact din momentul în care s-au infectat.
Județul Vrancea numără peste 250 de îmbolnăviri și 17 decese, în criza COVID-19. Direcția de Sănătate Publică, a cărei conducere a fost schimbată de ministrul Nelu Tătaru, în timpul unei vizite în acest județ, pe 13 aprilie, la vârful instituției fiind instalat un stomatolog. ”Dacă vreţi părerea mea, situaţia de azi decurge dintr-o proastă gestionare a anchetelor epidemiologice şi a sănătăţii publice din Vrancea” declara atunci, ministrul Sănătății. Vestea proastă, la mai bine de două săptămâni distanță, este că gestionarea anchetelor epidemiologice și a sănătății publice se face la fel de prost. De menționat că Vrancea este printre primele județe ale țării în care a fost pus în funcțiune un aparat Real-Time PCR, folosit, în prezent, în special pentru testarea personalului medical și a angajaților din instituții medico-sociale. Deși aparatul permite prelucrarea a până la 200 de teste pe zi, ultimele raportări, indică faptul că este folosit la jumătate din această capacitate.