În multe orașe din întreaga lume sunt plantați copaci ca o modalitate de a combate schimbările climatice. Această acțiune ar reduce însă și riscurile ca oamenii să moară înainte de vreme.
Oamenii de știință spun că arborii sunt benefici nu doar pentru sănătatea noastră mentală și fizică, dar ar reduce și riscul de deces prematur.
Noile cercetări au determinat câte decese premature ar putea fi prevenite într-un oraș american, dacă zonele verzi ar spori de la 20% la 30% în 5 ani.
Philadelphia, al cincilea cel mai mare oraș din America, ar putea ajuta 403 adulți anual să trăiască mai mult dacă își îndeplinește ținta de plantări de arbori existentă, potrivit unui studiu publicat în revista Lancet Planetary Health, potrivit CNN. Mai mult, ar putea aduce și un avantaj economic estimat la aproape 4 miliarde de dolari anual.
Autorii studiului sunt de părere că nu există niciun motiv pentru care situația să fie similară și în alte orașe.
“Deși fiecare oraș are propriile sale caracteristici, acest studiu oferă un exemplu pentru toate orașele din lume: Multe vieți pot fi salvate prin creșterea copacilor și ecologizarea mediilor urbane, chiar și la niveluri modeste”, a declarat Mark Nieuwenhuijsen, coordonatorul studiului, director pentru mediu și sănătate la Institutul pentru Sănătate Globală din Barcelona (ISGlobal). „Mai mult, spațiile verzi cresc biodiversitatea și reduc impactul schimbărilor climatice, făcând orașele noastre mai durabile și mai viabile.”
ISGlobal a luat parte la o revizuire sistematică publicată anul trecut a unei cercetări care a implicat 8 milioane de oameni din șapte țări, care au descoperit că locuitorii unor orașe care trăiesc în imediata apropiere a spațiului verde au mai puține șanse să moară prematur. „Principalele modalități prin care natura sau spațiul verde poate îmbunătăți sănătatea includ contactul social și îmbunătățirea coeziunii – modul în care ne raportăm între noi”, a spus Michelle Kondo, cercetător la Serviciul Forestier din SUA și primul autor al studiului. „De asemenea, poate îmbunătăți nivelul de stres și crește oportunitatea pentru activități fizice”, a adăugat ea.
În această ultimă cercetare, folosind concluziile potrivit cărora cu cât spațiul verde este mai mare cu atât scade mortalitatea prematură – au fost studiate trei scenarii diferite în Philadelphia. Datele despre spațiul verde existent a orașului au fost obținute cu ajutorul unor imagini aeriene și prin satelit, ceea ce le-a permis cercetătorilor să măsoare acoperirea copacilor prin vizualizarea coroanei, frunzelor, ramurilor și tulpinilor. Dacă orașul îndeplinește obiectivul ambițios de 30% stabilit de Consiliul Local din Philadelphia pentru a crește gradul de acoperire cu arbori, studiul a estimat că ar exista cu 403 decese premature mai puțin în oraș pe an, reprezentând 3% din rata mortalității. Chiar dacă acest obiectiv este ratat, analiza lor a arătat că o creștere de 5% sau 10% a acoperirii arborilor ar duce la o reducere de 271, respectiv 376 de decese pe an.