Și totuși se poate! Un județ din România face TESTARE ÎN MASĂ pentru coronavirus

Direcția de Sănătate Publică Alba anunță că va începe testarea în masă a populației, prin laboratorul propriu urmând să fie realizate la 4.000 de teste zilnic, potrivit alba24.ro.

Practic, Alba devine în acest fel primul județ din țară care dă startul testării în masă.

Pentru testare va fi folosită metoda ”pulling”, care se bazează pe protocoale internaționale ale Organizației Mondiale a Sănătății. Metoda este folosită cu succes în Israel, dar și în Cehia.

Prima localitate în care se vor face testările în masă este municipiul Alba-Iulia, iar testările se vor face exclusiv în baza sponsorizărilor primite de DSP Alba.

Trebuie să fim pregătiți din timp pentru orice scenariu, astfel încât să putem proteja populația. Demararea testării în masă reprezintă un pas absolut firesc pentru DSP Alba, mai ales în contextul relaxării măsurilor începând cu data de 15 mai. Vom economisi milioane de lei pentru achiziția de kit-uri de testare și în același timp vom avea posibilitatea să testăm în laboratorul DSP Alba cel puțin de 16 ori mai multe persoane zilnic. Avem capacitatea necesară și personal bine pregătit pentru a putea face față acestei noi provocări. Așa cum încă de la început am fost printre primii din țară care am acționat cu seriozitate și meticulozitate în lupta cu COVID 19, rămânem în continuare pionieri în ducerea diagnosticării la un alt nivel”, a declarat Alexandru SINEA, director executiv DSP Alba pentru publicația locală citată.

Despre metoda folosită în Alba a vorbit și un cunoscut virusolog ceh, Sonia Pekova: “Pulling-ul este o metodă foarte bună și aceasta este utilizată pe larg în medicină. De exemplu, în transfuziologie, atunci când sângele pentru transfuzie este testat pentru prezența diferitor virusuri, astfel încât această metodă nu este cu totul nouă. O folosim, testăm concomitent până la 10 pacienți. La începutul epidemiei, când mai multe teste se adeveresc a fi negative, această metodă economisește foarte mult timp și multe reactive. De aceea, recomand tuturor laboratoarelor să facă pulling, pentru că o parte din aceste teste vor fi negative și toți acești pacienți pot fi deodată excluși, iar medicii pot să se întoarcă la pacienții ale căror teste care au un rezultat pozitiv”.

Categorii: Alertă: coronavirus, Eveniment, Știri
Tags: , , , , ,
Ți-ar putea plăcea