Directorul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj, Cristiana Ciortea, apreciază că sistemul privat de sănătate poate avea doar un rol complementar la cel public şi nu trebuie să se treacă de la o extremă la alta, adică de la sistemul sanitar public, care şi-a dovedit limitele, la unul privat, care îşi va dovedi, în timp, limitele sale.
‘Accesibilitatea la serviciul medical este extrem de importantă, la fel, garantarea unui unui pachet de servicii de bază de către stat, din fondul public de asigurări de sănătate. Statul să asigure acest pachet destinat pacienţilor care plătesc asigurările sociale obligatorii. Acest pachet trebuie însă definit atât în relaţie cu nevoia de servicii medicale, cât şi cu situaţia economică a ţării. În afară de pachetul de bază, este necesară şi garantarea de către stat a celui minimal, pentru pacienţii fără asigurare, inclusiv cazurile sociale’, a arătat, sâmbătă, directorul Cristiana Ciortea, la dezbaterea pe tema Legii Sănătăţii, care s-a desfăşurat la Complexul Leghia de lângă Huedin, în organizarea Sindicatului ‘Solidaritatea Sanitară’ Cluj, Federaţiei ‘Solidaritatea Sanitară’ din România şi Centrului de Cercetare şi Dezvoltare Socială.
Cristiana Ciortea a subliniat că România este un stat social şi trebuie să rămână în continuare aşa. Din punct de vedere al reglementării sistemului de sănătate, Ciortea a spus că este deosebit de importantă flexibilizarea legislaţiei, cu prevederi specifice pentru unităţile sanitare finanţare integral din venituri proprii, precum sunt spitalele, azi. Ele trăiesc, în prezent, la limita unui sistem, care din punct de vedere al asigurărilor de sănătate este o piaţă liberă, dar modul de funcţionare este ingrădit şi rigid, nelăsând managerului niciun instrument pentru dovedirea performanţei, fiindcă deciziile sunt centralizate.
‘Personalul care lucrează în sistemul de sănătate este cea mai importantă resursă a sistemului. Şi aparatura este foarte importanţă, dar dacă nu are cine să lucreze cu ea situaţia este în dezavantajul unei bune funcţionări. Atâta vreme cât nu avem posibilitatea să plătim salarii după performanţă, să motivăm personalul medical să nu mai plece din ţară, nu se vor putea depăşi dificultăţile din sistemul sanitar’, a spus Cristiana Ciortea.
Totodată, directoarea celui mai mare spital din România a arătat că este important ca legislaţia privind malpraxis-ul să fie corelată cu asigurarea de sănătate a pacientului şi categoria în care este integrat spitalul. Legea malpraxis-ul este importantă pentru personalul medical, dar nu se poate cere performanţă în condiţii de muncă imperfecte, a afirmat Cristiana Ciortea.
Directorul Cristiana Ciortea a mai spus că personalul unităţii pe care o conduce susţine menţinerea caselor judeţene de sănătate pentru administrarea fondului public de asigurări sociale de sănătate, iar prerogativele societăţilor private de asigurări trebuie limitate la administrarea asigurărilor complementare şi suplimentare de sănătate.
Referindu-se la finanţarea sistemului sanitar, Cristiana Ciortea a subliniat că este nevoie de creşterea procentului din PIB alocat sănătăţii, gradual, anual, în raport cu creşterea economică pe care toţi românii o doresc pentru ţara lor.