Stimulentul de 2500 de lei, acordat otova, ridică tensiunea în sistemul medical

Stimulentul de 2500 de lei, anunțat de ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, că va fi acordat angajaților din sistemul medical care au intrat în contact cu un bolnav COVID-19, provoacă deja nemulțumiri, așa cum MedikaTv.ro avertiza AICI, nemulțumiri până la pragul revoltei și teama că unii dintre cei care lucrează în sistemul operativ ar putea să nu primească acești bani.  

Sindicaliștii din cadrul Federației Naționale Sindicale ”Ambulanța” din România se tem că modul în care vor fi întocmite listele cu beneficiarii acestui stimulent ar fi unul subiectiv, de aceea e nevoie de lămuriri clare din partea ministrului Sănătății, Nelu Tătaru, și a secretarului de stat Raed Arafat. Mai mult, sindicaliștii cer ca toți angajații care au intrat în contact cu pacienți în această perioadă să primească stimulentul de risc de 2500 lei, nu doar unii care ar urma să fie identificați de manageri.

”Solicitarea conducerii FNSAR vine în urma nemulțumirilor și discriminării personalului operativ de intervenție, care în toată această​ perioadă a fost supus unui risc continuu și agresiv, prin felul activității de intervenție în teren, în medii diferite, unități sanitare destinate celor infectați cu virusul COVID -19, în familii, comunități,​ spații destinate celor aflați în carantină, în izolare impusă, recoltare de probe, situații ascunse și necunoscute,​ etc. OUG nr. 43/2020 responsabilizează conducerea serviciilor de ambulanță de nominalizarea personalului care beneficiază de stimulentul de risc, iar machetele transmise de anumite direcții din cadrul Ministerului Sănătății către conducerea serviciilor de ambulanță au avut interpretări diferite privind interpretarea Ordonanței​ în vederea alocării stimulentului de risc​ de 2.500 lei brut​ lunar și perioada acordării.​”, se arată într-un comunicat remis de Federația Națională Sindicală Ambulanța.

Sindicaliștii acuză că, înainte de a lua decizia acordării acestui stimulent, guvernanții nu s-au consultat cu cei din teren astfel că nu au un tablou exact al situației la care s-au expus în tot acest timp angajații serviciilor de ambulanță.

Personalul operativ de intervenție din Serviciile Publice de Ambulanță a apreciat intențiile Guvernului României de a acorda stimulentul de risc pentru personalul din linia întâi în lupta cu virusul COVID-19, stimulent stabilit prin OUG nr. 43/2020, luptă în care​ personalul operativ de intervenție din serviciile de ambulanță a fost și este implicat 100%, dar modul de interpretare și acordare​ a stimulentului de risc este dezamăgitor.”, mai transmit sindicaliștii.

Deși se declară dezamăgiți de modul în care s-au stabilit criteriile de acordare a stimulentului pentru cei care luptă cu coronavirus, sindicaliștii de la nivelul serviciilor de ambulanță transmit că ”dedicarea profesională, empatia și toată dăruirea vor fi 100% pentru cei aflați​ în nevoi”.

Categorii: Alertă: coronavirus, Breaking Medika, Știri
Tags: ,
Ți-ar putea plăcea