Tuse, febră, dureri musculare, pierderea gustului și a mirosului, sunt doar câteva dintre simptomele pe care le resimt bolnavii infectați cu noul coronavirus. Însă, alți bolnavi, circa 1%, pot dezvolta și conjunctivită. Iar cercetătorii susțin că și secrețiile lacrimale pot conține noul virus. Mai mult decât atât, un nou studiu efectuat de cercetătorii italieni pe o pacientă cu COVID-19 a sugerat că virusul a rămas la nivelul ochilor mai mult decât în nas, circa 20 de zile.
Studiul de caz a fost o italiancă de 65 de ani care a călătorit la Wuhan. Femeia a fost plasată în izolare la Institutul Național pentru Boli Infecțioase Lazzaro Spallanzani din Roma. Ea a prezentat tuse uscată, dureri în gât, cavitatea nazală inflamată și conjunctivită la ambii ochi.
Deși este considerat un simptom rar, informațiile arată că virusul poate fi transmis prin aer de la persoanele care suferă de conjunctivită.
Conjunctivita este o iritație a ochilor care provoacă înroșire, umflare și uneori lăcrimare. Medicii spun că oricine se duce la medic cu ochi roșii, suspectând că are conjunctivită, și care, de asemenea, se confruntă cu tuse, dificultăți respiratorii și care a călătorit recent în zone cunoscute cu focare, ar putea fi pozitiv pentru COVID-19.
De altfel, și specialiștii de la Academia Americană de Oftalmologie au atras atenția că unul dintre simptomele infecției cu coronavirus, deși un simptom rar, poate fi conjunctivita.
Un studiu publicat în Jurnalul de Virusologie a analizat 30 de pacienți cu COVID-19 din China, unul dintre aceștia fiind descoperit cu conjunctivită, în timp ce restul de 29 de pacienți aveau noul coronavirus în secrețiile oculare.
Alt studiu publicat în New England Journal arată că 9 din 1099 de pacienți infectați cu COVID-19 au avut conjunctivită, potrivit Business Insider.