Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România, susţine de asemenea că înfiinţarea unei linii în limba maghiară va avea ca efect imediat scăderea calităţii Universităţii de la Târgu Mureş.
Şi preşedintele ARACIS, Ioan Curtu, este de aceeaşi opinie, susţinând că înfiinţarea unei astfel de linii în limba maghiară ar fi duce la „naşterea a două gloabe dintr-un armăsar. Şi cu blocajul care a existat în angajări, şi cu scandalul de la UMF, calitatea educaţiei va scădea. Orice secţie, mai ales la medicină, trebuie să îndeplinească criteriile de calitate. Şi la secţia în limba română sunt profesori maghiari care sunt recunoscuţi în domeniul lor. Dacă se va înfiinţa linia în limba maghiară, aceştia vor pleca. Chiar şi aşa nu va fi personal suficient. Or, vom avea o secţie fără profesori suficienţi în limba maghiară şi una cu profesori mai puţini pregătiţi la secţia în limba română. Practic, scade nivelul calităţii”, a precizat Astărăstoae într-o intervenţie la Antena 3.
Hotărârea de guvern discutată în şedinţa de marţi a Executivului prevede modificarea structurii UMF din Târgu Mureş, prin înfiinţarea Facultăţii de medicină şi farmacie cu predare în limba maghiară (350 de locuri) şi engleză (50 de locuri). În documentul anexat HG se face o disctincţie clară între Facultatea de medicină şi farmacie cu predare în limba română şi Facultatea de medicină şi farmacie cu predare în limba maghiară, respectiv limba engleză. Astfel, se precizează că pentru predarea în limba maghiară sunt 400 de locuri disponibile astfel: Medicină – 200 de locuri; Asistenţă medicală generală – 50 de locuri; Farmacie – 75 de locuri; Moaşe – 25 de locuri. În cazul specializării Farmacie se menţionează că locurile respective „sunt autorizate provizoriu să funcţioneze în anul universitar 2012-2013”. În privinţa liniei de predare în limba engleză, sunt disponibile 50 de locuri, la specializatea Medicină.
Pentru predarea în limba română sunt disponibile 775 de locuri, împărţite astfel: 115 locuri la Facultatea de Farmacie, specializarea Farmacie, 230 de locuri la Facultatea de Medicină Dentară şi 430 de locuri la Faculttea de Medicină.
Sursa: Q-Magazine