Specialiștii americani: COVID-19 poate determina accidente vasculare cerebrale subite în rândul tinerilor

Specialiștii americani susțin că există o legătură strânsă între COVID-19 și atacurile vasculare cerebrale. Noul coronavirus poate provoca accidente vasculare cerebrale subite în cazul adulților cu vârste de 30+ și 40+ cu simptome ușoare, au raportat medicii miercuri, citați de CNN.

Ei spun că există dovezi potrivit cărora infecția provocată de SARS-CoV2 poate determina coagularea sângelui în mod natural la persoanele mai tinere, iar accidentul vascular cerebral ar fi o consecință a acesteia.

Dr. Thomas Oxley, neurochirurg la Mount Sinai Health System din New York, a dat detalii despre cinci persoane pe care le-a tratat alături de colegii din echipa medicală.

Raportul nostru arată o creștere de șapte ori a incidenței unui accident vascular cerebral subit la pacienții tineri, în ultimele două săptămâni. Majoritatea acestor pacienți nu au antecedente medicale și erau acasă fie cu simptome ușoare (sau în două cazuri, fără simptome) de COVID-19. Este neobișnuit ca persoane atât de tinere să sufere accidente vasculare cerebrale”, a declarat medicul.

Neurochirugul a mai adăugat că “pentru comparație, serviciul nostru, în ultimele 12 luni, a tratat în medie 0,73 pacienți la fiecare 2 săptămâni sub vârsta de 50 de ani cu accident vascular cerebral mare“.

Constatările echipei medicale vor fi publicate în New England Journal of Medicine. “Un accident vascular cerebral care vizează un vas important de sânge provoacă daune severe, dacă nu se acționează imediat. Cel puțin un pacient a murit, iar alții se află în unități de reabilitare, terapie intensivă sau în unitatea de AVC. Doar unul a plecat acasă, dar va necesita îngrijiri intense. Celulele cerebrale mor atunci când fluxul de sânge este oprit și cu cât este blocat mai mult, cu atât afectarea creierului este mai largă. Tratamentul rapid este vital, dar acest lucru trebuie efectuat în 6 ore sau cel mult 24 de ore”, a spus Oxley.

Alți medici au raportat că oamenii sunt reticenți să sune la 911 (numărul unic de urgență din SUA – N.R.) și se tem să meargă la urgențe din cauza pandemiei.

Oxley a spus că echipa sa dorește să le transmită oamenilor să fie atenți la simptomele infecției cu coronavirus și să sune neapărat  la 911 dacă suspectează că ar avea un AVC. Pentru asta, trebuie aplicată metoda de testare „FAST”: F pentru căderea feței, A pentru slăbiciunea brațului, S pentru dificultăți de vorbire și T pentru a apela 911.

Categorii: Externe, Știri
Tags: , , ,
Ți-ar putea plăcea