Un cunoscut virusolog, specialist în genetică moleculară, Sonia Pekova, șefa unui laborator privat din Cehia a depistat, prin analizele procesate, unul dintre primele cazuri de infecție cu noul coronavirus din țara sa. Pentru că persoana testată pozitiv nu călătorise și nici nu comunicase cu cineva venit dintr-o zonă cu risc de infectare, Pekova a dat alarma, astfel că politicile de testare au fost imediat adaptate acestei situații, determinând măsuri restrictive, dar și un control eficient al infecțiilor. Într-un interviu pentru Radio Svoboda, serviciul în limba rusă al Radio Europa Liberă, Sonia Pekova a vorbit despre diferențele dintre tipurile de teste folosite pentru determinarea prezenței SARS-CoV2, dar și despre implementarea unui sistem de testare, care s-a dovedit eficient.
“Există două tipuri de teste care se deosebesc în mod principial. Primul, cel care utilizează reacția în lanț a polimerazei (RLP), se bazează pe identificarea directă a ARN-ului virusului. Este anume acel test care trebuie utilizat în testarea populației pentru a găsi persoanele care răspândesc virusul și pentru a opri pandemia. Un alt tip de test se bazează pe căutarea anticorpilor pentru virus. Acesta se utilizează atunci când persoana se face deja sănătoasă sau, cel puțin, când boala deja a început”, a explicat Pekova.
Virusologul ceh spune că așa-numitele teste expres, bazate pe căutarea anticorpilor, nu sunt eficiente atunci când se pune problema diagnosticării pacienților asimptomatici și a persoanelor supuse recent riscului de infectare, pentru că în cazul lor nu s-au format anticorpii care luptă împotriva noului virus. Tocmai de aceea, testul expres poate fi fals-negativ până în momentul în care organismul dezvoltă anticorpi. Sonia Pekova spune că eficiența testului depinde în foarte mare măsură și de starea sistemului imunitar al persoanei și de modul în care acesta reușește să producă anticorpi. “Dacă pacientul este supus anumitor forme de terapie imunitară sau, pur și simplu, are imunitatea slăbită, testul poate fi ineficient. Testele expres pot fi o formă ieftină și bună de identificare a infecției, însă acestea măsoară răspunsul organismului la boala deja dezvoltată și nu se potrivesc pentru diagnosticarea timpurie și diagnosticarea acelor persoane care nu suferă de boală, dar sunt purtătorii infecției”.
Testele rapide pot să nu indice prezența virusului chiar și 2 – 3 săptămâni de la infectare.
Bazându-se pe un protocol standard, specialistul ceh a reușit să pună la punct un sistem de testare mult mai eficient, care necesită mai puțini reactivi și solicită mai puțin aparatele de investigare. “Conform protocolului CDC (Centrul de control și profilaxie a bolilor din SUA), pentru a identifica virusul, trebuie să găsești trei segmente diferite ale codului său. Am prelucrat protocolul, acum acesta țintește un alt segment al codului. Pentru identificarea acestuia, trebuie de găsit doar un singur segment. Astfel, în loc de trei eprubete îmi este de ajuns doar una, în loc de trei poziții ale dispozitivului de analiză – doar una, și în loc de trei doze de reagent îmi ajunge doar una. Economisesc re-agenții, economisesc sloturile în dispozitivul de analiză. De aceea, pot să prelucrez mai multe teste în același timp. Deci, pot să introduc în dispozitivul de analiză de trei ori mai multe teste decât anterior”, a explicat Pekova.
Virusologul ceh e de părere că metoda numită pulling (analiza testelor de la câteva persoane concomitent), recomandată și de medicii din Israel, ar trebui folosită pe scară largă pentru testare.
“Pulling-ul este o metodă foarte bună și aceasta este utilizată pe larg în medicină. De exemplu, în transfuziologie, atunci când sângele pentru transfuzie este testat pentru prezența diferitor virusuri, astfel încât această metodă nu este cu totul nouă. O folosim, testăm concomitent până la 10 pacienți. La începutul epidemiei, când mai multe teste se adeveresc a fi negative, această metodă economisește foarte mult timp și multe reactive. De aceea, recomand tuturor laboratoarelor să facă pulling, pentru că o parte din aceste teste vor fi negative și toți acești pacienți pot fi deodată excluși, iar medicii pot să se întoarcă la pacienții ale căror teste care au un rezultat pozitiv”, a mai spus Sonia Pekova.