Îngrijorări în rândul oamenilor de știință cu privire la reinfectările cu SARS-COV2

Un fenomen înregistrat în mai multe țări stârnește îngrijorarea oamenilor de știință. Este vorba despre cazurile de reinfectare cu noul coronavirus, înregistrate la oameni care au avut deja boala și au fost declarați vindecați.

Potrivit centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, până acum cel puțin 141 de persoane din Coreea de Sud, declarate vindecate,  au fost testate din nou pozitiv pentru virusul numit oficial SARS-CoV-2, majoritatea din Daegu și provincia Gyeongsang de Nord, centrul inițial de focar din țară. 55 dintre cazuri au fost înregistrate la persoane cu vârste în jurul a 20 sau 30 de ani.

Oamenii de știință spun că explicațiile probabile sunt legate fie de probleme care țin de testare, fie, mai grav, de o reactivare a virusului după o perioadă de latență.

Deși este posibil, mulți experți sunt sceptici cu privire la faptul că ar fi vorba despre reinfecții reale, ceea ce ar ridica îndoieli serioase cu privire la capacitatea de a dezvolta un vaccin, pe baza cunoștințelor existente despre alte coronavirusuri, la care oamenii sunt în general imuni cel puțin un an după infecție.

Kim Woo-joo, expert în boli infecțioase la Spitalul Universitar din Coreea, a declarat că posibilitatea apariției unei mutații a virusului este o preocupare majoră ridicată de recidivele aparente.

Aproximativ o cincime dintre ei (cei reinfectați – N.R.) sunt oameni sănătoși, cu un sistem imunitar bun, dar au fost testați pozitiv după ce inițial au fost declarați vindecați”, a spus Kim.

Cercetătorii testează probe de sânge pentru a determina dacă pacienții sunt reinfectați deoarece au probleme cu propriul sistem de imunitate sau virusul a suferit mutații în așa fel încât să evite sistemul de apărare al organismului uman.

Deși nu există încă informații detaliate despre câți dintre cei care au fost testați pozitiv a doua oară au avut simptome, ceea ce este o preocupare esențială pentru experții în sănătate publică, cel puțin unii dintre ei au avut simptome ușoare, cum ar fi febra. Autoritățile nu au raportat încă niciun caz de pacienți care au fost pozitivi de două ori, infectând pe alții.

Se ridică întrebarea … dacă așa-numitele tratamente pot oferi ușurarea unei boli – te fac să te simți mai bine – dar nu sunt capabile să elimine virusul complet din organism“, a spus William Schaffner, profesor de medicină preventivă și infecțioasă la Vanderbilt University School of Medicine din Nashville, Tennessee.

Schaffner a spus că boala recurentă va pune eforturi suplimentare pe sistemele de sănătate și, de asemenea, va necesita monitorizarea pacienților după externarea lor „pentru a determina cât mai devreme dacă va apărea o recurență, astfel încât să putem avea grijă de ele în mod corespunzător”.

Kim a spus că, deși este mai puțin probabil, reinfectarea a fost o posibilitate.

„În două-trei săptămâni după infecție, organismul produce anticorpi. Dar acest lucru nu se întâmplă întotdeauna “, a spus el. De exemplu, aproximativ cinci procente dintre persoanele care sunt vaccinate împotriva hepatitei B nu produc anticorpi în sângele lor. Iar unele persoane infectate cu virusul SARS-CoV-2 nu produc anticorpi împotriva agenților și pot fi reinfectate de acesta”, potrivit scmp.com

Categorii: Externe, Știri
Tags: , , , ,
Ți-ar putea plăcea