Prof.dr. Săndesc: suma de care e nevoie să fie pus URGENT la punct sistemul ATI

Prof. dr. Dorel Săndesc, președintele Societății Române de ATI, a analizat, într-o intervenție telefonică la Medika Tv, cum intră România în bătălia cu COVID-19 din punct de vedere al capacității de gestionare pacienților critici în secțiile ATI din în spitale:

”În mod evident, România stă foarte prost în ceea ce privește capacitatea de răspuns pentru că noi suntem pe ultimul loc în Europa ca finanțare a sistemului de sănătate!…Acum se sperie cu toții, decidenții, pentru că, de data asta, chiar dacă au bani, nu vor putea merge să se trateze în străinătate… Noi am făcut o satistică, am arătat ce trebuie achiziționat și bugetul de 200 de milioane de euro. Am calculat și cât e necesar să dotăm celelalte paturi ATI care acum sunt nefolosite și am ajunge la 300 de milioane de euro. Știm totul, chiar dacă nu suntem o autoritate a statului, noi le-am furnizat autorităților această situație. Singura șansă este să se asculte acum de meseriași, de profesioniștii din domeniu.”

Profesorul Dorel Săndesc spune că declanșarea crizei provocate de noul coronavirus i-a făcut pe cei care conduc sistemul de sănătate mai atenți la problemele din acest domeniu: ”Putem transforma această criză într-o oportunitate în sensul că ceea ce noi solicitam și susțineam de ani de zile este înțeles și acceptat acum de o țară întreagă. Că sănătatea a fost neglijată și trebuie să aibă prioritate. Situația de urgență este creată, în special pentru a se asigura finanțarea necesară pentru a răspunde cât de cât adecvat la această criză. Transformăm asta în oportunitatea de a arăta ceea ce trebuie-pentru că noi știm, am lucrat la aceste programe-a arăta dotările necesare, a arăta că în secțiile ATI paturile sunt prea puține și, imediat după criză, vom propune o creștere semnificativă. Dacă Germania își propune dublarea numărului de paturi la ATI, și are cel mai mare număr de paturi din Europa raportat la numărul de locuitori, este evident că și noi trebuie să ne propunem un obiectiv asemănător. E un moment oportun pentru niște proiecte pe care nimeni nu le-a ascultat până acum.”

Președintele Societății Române de ATI a salutat și faptul că, în criza COVID-19, s-a descoperit o mare problemă a infrastructurii sanitare-lipsa fondurilor pentru mentenanța și repararea dispozitivelor medicale. Recent, Departamentul pentru Situații de Urgență a anunțat că a inventariat toate ventilatoarele defecte și le-a predate unei firme care urmează să le repare. ”Este o măsură foarte bună,  noi am colaborat strâns cu DSU și cu Ministerul Sănătății. Este, de fapt, o ofertă comercială. O companie care are multe aparate în România a venit cu această ofertă, ceea ce este foarte important. Va trebui plătită, sunt convins că se vor găsi fonduri. Sunt multe aparate care erau nereparate. Una dintre problemele care trebuie rezolvate acum e faptul că spitalele nu au fonduri alocate special și prioritar pentru reparația și mentenanța aparatelor din dotare. Și acest lucru are efecte devastatoare. Noi tot timpul am cerut să fie rubrică specială în buget pentru reparații și mentenanță sau când se achiziționează ceva să fie incluse aceste servicii. Neexistând aceste fonduri, spitalele nu plătesc reparațiile și, astfel, investiții mari ajung să nu fie folosite. Noi salutăm acest lucru și e un lucru pozitiv. Acele aparate, odată reparate, au garanție.”

Pentru asigurarea necesarului de ventilatoare în momentul de vârf al crizei COVID-19 în România, și Societatea Română de ATI a declanșat o campanie de strângere de fonduri, intitulată ”România are nevoie de Terapie Intensivă”. ”Din acești bani am cumpărat și aparate recondiționate, care vor veni în România și au garanție 1 an de zile și care vor fi extreme de utile. Noi avem nevoie acum de multe aparate, programele care se vor face cu Ministerul Sănătății sunt foarte importante, dar vor asigura acele dispozitive peste 5-6 luni.” a mai adăugat prof. dr. Dorel Săndesc, președintele SRATI.

Categorii: Eveniment, Sănătatea în România
Tags: , ,
Ți-ar putea plăcea