Vitamina D ar putea avea un rol crucial în criza coronavirusului. Cercetătorii din cadrul TILDA (STUDIUL LONGITUDINAL IRLANDEZ ASUPRA ÎMBĂTRÂNIRII) din cadrul Colegiului Trinity, Dublin, au dat publicității un raport care arată importanța acestei vitamine în prevenirea cazurilor de COVID-19, potrivit medicalxpress.com.
Raportul denumit ’’Deficitul de vitamina D în Irlanda – implicații pentru COVID-19’’, a arătat că vitamina D joacă un rol important în prevenirea infecțiilor respiratorii, reducând administrarea de antibiotice și stimulând răspunsul sistemului imunitar la infecții. Raportul subliniază importanța creșterii consumului de vitamina D.
Cei cu deficiență de vitamina D trebuie să consume alimente bogate în această vitamină și să ia suplimente. Aceasta se regăsește în ouă, ficat și pește precum somonul sau macroul, precum și în cereale și în lactate.
Vitamina D este produsă la nivelul pielii prin expunerea la soare timp de 10-15 minute pe zi. Cei care se expun cel mai puțin la soare sau consumă puține alimente fortificate sunt cei mai predispuși să sufere de deficit de vitamina D, în special cei care la momentul de față se află în carantină sau în autoizolare din cauza noului coronavirus. Cei din categoria de risc ridicat sunt persoanele obeze și inactive din punct de vedere fizic și cei cu astm sau boli pulmonare cronice.
Cercetătorii din cadrul TILDA recomandă ca adulții de peste 50 de ani să ia suplimente pe tot parcursul anului, dacă nu se expun suficient de mult timp la soare.
’’Avem dovezi că vitamina D previne infecțiile respiratorii, în special în cazul adulților cu niveluri scăzute de vitamina D. Un studiu a arătat că vitamina D reduce riscul infecțiilor respiratorii la jumătate din persoanele care au luat suplimente. Deși nu știm exact care este rolul vitamine D în infecțiile cu COVID-19, date fiind calitățile acesteia de îmbunătățire a sistemului imunitar și beneficiile sale pentru oase și mușchi, cei care stau acum în casă trebuie să se asigure că au un aport corespunzător de vitamina D. Izolarea este necesară în astfel de momente, dar activitatea fizică este redusă. În astfel de situații mușchii sunt slăbiți, iar vitamina D ajută la refacerea acestora’’, a declarat prof. Rose Anne Kenny, cercetător principal în cadrul TILDA.
Dr. Eamon Laird, cercetător în gerontologie și coautor al raportului, a declarat, la rându-i: ’’Studiile au arătat că persoanele în vârstă au un deficit mare de vitamina D, care ar putea avea un impact negativ semnificativ asupra răspunsului lor imun la infecții. Acum există un risc și mai mare de deficit pentru cei care stau izolați în case. Cu toate acestea, deficitul de vitamina D poate fi combătut. Consumul de alimente precum peștele gras, ouăle, cerealele fortificate cu vitamina D sau produsele lactate și un supliment zilnic de vitamina D de 400 UI (10ug) pot ajuta la prevenirea deficienței. “
https://medicalxpress.com/news/2020-04-vitamin-d-covid-.html