Cabinetele stomatologice au fost închise pe durata stării de urgență. Măsura a fost apreciată, dat fiind că stomatologii și echipele lor sunt printre persoanele cele mai expuse riscului infectării. Dar unde rezolvăm problemele stomatologice atunci când ele devin o urgență? Ordonanța Militară precizează că sunt permise intervențiile de urgență. Stomatologii au stabilit și ei ce anume constituie o urgență, în schimb rămâne problema gravă a accesului oamenilor la cabinetele ce pot desfășura astfel de proceduri.
Potrivit b1.ro, în Capitală, mai multe cabinete care respectă pe deplin cerințele din lege și-i pot ajuta pe oameni au făcut demersuri pe lângă Direcția de Sănătate Publică București pentru a obține autorizația sanitară necesară reluării activității, dar autoritățile se eschivează să dea aceste aprobări.
Președintele Colegiului Stomatologilor din România, prof. dr. Ecaterina Ionescu, a explicat în emisiunea ”Se întâmplă acum!”, moderată de Tudor Barbu pe B1 TV, ce înseamnă o urgență stomatologică dar și cum poate fi rezolvată ea.
„Urgența în stomatologie este considerată situația în care pacientul are nevoie de îngrijiri medicale imediate pentru durere, infecție sau sângerare. Cu atât mai mult în acest stadiu al infecției, este foarte important să respectăm cuvântul de ordine – izolare socială, dar trebuie să se înțeleagă că doar, doar urgențele stomatologice se impun a fi tratate. Nici măcar orice durere din sfera stomatologică nu este o urgență”, a declarat prof.dr Ecaterina Ionescu, potrivit b1.ro
Întrebată unde anume se pot trata românii care au o urgență stomatologică, președintele Colegiului Stomatologilor din România a răspuns: „Pentru a preveni aglomerarea și riscul de contaminare și transmitere, pe lângă cabinetele de urgență de lângă UPU, despre care știți că se află în spitalele județene, Colegiul nostru a solicitat colegiilor teritoriale, și am avut un răspuns foarte prompt și le mulțumesc, să identifice și alte entități de stat și private. Nu e timp să ducem lupte bugetari cu privați și așa mai departe, dar cabinetele să aibă o dotare corespunzătoare și, obligatoriu, autorizare sanitară din partea DSP-urilor. Dacă nu sunt respectate condițiile privind infrastructură, dotare, echipamente și utilizarea corespunzătoare a echipamentelor, nu am făcut nimic sau am făcut foarte puțin din ce ne-am propus”.
Î