Autoritățile centrale care gestionează criza generată de COVID -19 în România pregătesc o ordonanță de urgență care urmărește întărirea capacității administrative a sistemului sanitar. Dispozițiile acesteia produc efecte pe două direcții: pe de o parte, subordonarea totală a managementului sanitar din România, pe de altă parte, încadrarea de rezidenți și menținerea lor în activitate până la încheierea crizei.
Cea mai importantă informație conținută de documentul în lucru este cea referitoare la perioada în care va fi nevoie de aceste măsuri speciale. Scenariul ia în considerare prelungirea crizei până la sfârșitul lunii octombrie. Astfel, prin două articole distincte ale viitoarei OUG, se reglementează încadrarea și/sau menținerea în activitate a rezidenților. ”Rezidenții aflați în ultimul an de pregătire care au finalizat stagiul de rezidențiat pe perioada stării de urgență, se reîncadrează, pe perioadă determinată, până la data de 31 octombrie 2020.” O măsură similară este prevăzută și pentru rezidenții din ultimul an de pregătire care urmează să finalizeze stagiul de rezidențiat pe perioada stării de urgență. În cazul lor se menționează prelungirea contractelor de muncă, pe perioadă determinată, până la aceeași dată, 31 octombrie 2020. De prelungirea rezidențiatului vor beneficia și rezidenții pe post, cu salarizarea din ultimul an, iar cei care își termină stagiul după expirarea stării de urgență, dar mai devreme de 31 octombrie, se vor încadra în aceleași prevederi. Scenariul pe care se bazează documentul este cel în care, eventual, starea de urgență se va încheia înainte de toamna acestui an, dar măsurile vor continua să fie aplicate în sistemul sanitar, fiind nevoie, în continuare, de resurse umane sporite.
Baronii, lăsați fără spitale
Textul în lucru al viitoarei ordonanțe de urgență mai pregătește o surpriză de proporții. Este vorba despre trecerea sub coordonarea exclusivă a Ministerului Sănătății, a managmentului spitalelor, indiferent în administrarea cui se află aceste unități: primării, consilii județene, șamd. Preluarea întregului management sanitar se va face prin direcțiile de sănătate publică de care directorii vor asculta exclusiv. Ministerul va putea să exercite ”inclusiv atribuția de numire, suspendare și eliberare din funcție” a directorilor de spitale. Această prevedere urmărește să elimine situațiile de genul celei de la Suceava, în care un manager se leagă de scaun, iar protecția sa este asigurată de la nivel administrativ local/județean.
Totodată, printr-un articol separat, se stabilește că posturile vacante sau temporar vacante din rețeaua sanitară de stat, inclusiv cele de conducere vor putea fi ocupate prin numiri de către ordonatorul de credite, în afara unor concursuri.