Pacientul care se adresează medicului stomatolog trebuie să vină nu numai în urgenţă, ci pentru o rezolvare globală a problemei, a declarat, joi, în cadrul unei conferinţe de presă, prof.univ.dr. Norina Forna, decanul Facultăţii de Medicină Dentară din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie ‘Gr.T.Popa’ din Iaşi.
‘Pacienţii au nevoie de acestă reabilitare întrucât în prezent patologia este diversificată, este vastă, iar dincolo de aceasta pacientul care se adresează medicului stomatolog trebuie să vină nu numai în urgenţă, ci pentru o rezolvare globală a situaţiei’, a declarat prof.univ.dr. Norina Forna, la sfârşitul seminarului ‘Reabilitarea de la A la Z’.
Conform decanului Facultăţii de Medicină Dentară, seminarul ‘Reabilitarea de la A la Z’ are în vedere nu doar specialiştii în cadrul abilitării, ci şi studenţii, subliniind că fiecare domeniu din specialitatea medicinei dentare participă la reabilitarea completă şi definitivă a unui caz care necesită exigenţe estetice, funcţionale, iar pacientul trebuie complet rezolvat pe termen lung cu ajutorul tehnicii şi tehnologiei de vârf.
‘În acest sens, am aplicat echipamente de înaltă rigurozitate în a urmări investigarea pacientului şi echipamente care să realizeze chiar şi un tratament şi o intervenţie de maximă acurateţe şi precizie, cum este robotica în implantologie’, a spus prof.univ.dr Norina Forna.
Seminarul de joi face parte din proiectul european ‘Centru de formare specialişti şi resurse în reabilitarea orală’, realizat cu finanţare de la Uniunea Europeană în valoare de două milioane de euro, prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, axa prioritară 1 ‘Educaţia şi formarea profesională în sprijinul creşterii economice şi dezvoltării societăţii bazate pe cunoaştere’, domeniu major de intervenţie 1.3 ‘Dezvoltarea resurselor umane din educaţie şi formare’.
Scopul proiectului este crearea unui sistem de formare pentru dezvoltarea competenţelor personalului din învăţământul superior din domeniul medicinei dentare, prin participarea la programe de formare şi perfecţionare şi acces la cele mai noi tehnologii inovative şi informaţii în domenii specifice. Rezultatele de impact în urma implementării proiectului vizează creşterea nivelului de competenţe al cadrelor universitare, un conţinut educaţional actualizat în raport cu nivelul de cercetare în domeniu, extinderea utilizării instrumentelor IT în activitatea educaţională din învăţământul superior sau consolidarea şi extinderea unei reţele parteneriale între universităţi.
Proiectul reuneşte atât Universitatea de Medicină şi Farmacie ‘Grigore T. Popa’ din Iaşi, cât şi Universitatea de Medicină şi Farmacie ‘Iuliu Haţieganu’ din Cluj-Napoca, Societatea de Reabilitare Orală Iaşi, Asociaţia Medicală Română Bucureşti şi Universitatea ‘Johann Wolfgang Goethe’ – Centrul Medical, departamentul de Chirurgie Orală, Cranio-Maxilo-Facială din Frankfurt, Germania.