Președintele Societății de Microbiologie, Alexandru Rafila, oferă declarația zilei și susține că mișcarea în aer liber e benefică în lupta cu coronavirusul iar câteva zeci de minute de sport, în natură, sau, pur și simplu, o plimbare, pot avea un rol important asupra sănătății tuturor, chiar și a vârstnicilor, cei care prezintă cel mai mare risc în caz că ar contracta noul coronavirus.
Este prima dată când un mare specialist susține și altă teorie decât cea prezentată până acum de autorități. Asta înseamnă că la nivelul centrului de comandă există deja nuanțe în abordarea atât de abruptă a actualei pandemii.
Pratic, problema protejării vârstnicilor a evoluat, de la izolarea totală în casă, apoi acordarea unor termene cu orar fix pentru cumpărături, între orele 11.00 și 13.00 și între 20.00 și 21.00 când își pot scoate afară animalele de companie, până la ideea că mișcarea în aer liber, în zone neaglomerate, poate avea un rol benefic asupra sănătății și imunității.
Alexandru Rafila, președintele Societății de Microbiologie, una dintre vocile cu autoritate în această criză a coronavirusului, este cel care nuanțează și susține că e bine ca toată lumea, inclusiv vârstnicii să iasă din casă și să facă mișcare în aer liber.
Într-o intervenție la Antena 3, Alexandru Rafila, a explicat că e important ca persoanele de vârsta a treia să poată să facă mișcare în aer liber, însă esențial este ca acestea să evite zonele aglomerate, pentru a nu contracta noul coronavirus de la cineva din jur.
„Dacă ieşim, nu este neapărat să ne şi îmbolnăvim. Sunt indicate micile ieşiri în aer liber, chiar şi pentru persoanele în vârstă. Este important ca ieşirile să nu aibă loc în aglomeraţii mari de oameni, a declarat Alexandru Rafila, președintele Societății de Microbiologie.