Un document obținut exclusiv de Medika TV dezvăluie ce se află în spatele anunțului care l-a condus la demisie pe ministrul Victor Costache. De fapt, testarea în masă a bucureștenilor este parte a unui studiu în urma căruia experții români speră să obțină informații clare cu privire la circulația noului coronavirus la nivelul populației generale. Dar Victor Costache a fost un slab comunicator în toată această criză, și la fel s-a întâmplat și miercuri când anunțul său, insuficient explicat, a făcut să pară că bucureștenii ar fi fost aleși să fie testați, pe criterii subiective, când, de fapt, totul are rațiuni științifice.
Studiul este foarte important pentru că, în funcție de concluzii, se vor stabili măsurile necesare pentru limitarea și, în final, oprirea transmiterii în populație a SARS-CoV-2. Documentul obținut de Medika TV (foto EXCLUSIV) intitulat ”Screening sistematic pentru stabilirea nivelului de circulație al SARS-CoV-2 la nivelul populației din București” este elaborat de experții Institutului Național de Boli Infecțioase ”Matei Balș”, structură medicală cheie în această criză, a fost înregistrat la registratura Ministerului Sănătății, miercuri, 25 martie, și a obținut acordul lui Victor Costache a cărui semnătură apare pe prima pagină.
Cum ar urma să se facă studiul
Potrivit documentului aprobat de ministrul Victor Costache cu o zi înainte de demisie, studiul este unul transversal, ”de cuantificare a nivelului de circulație al SARS-CoV-2 în populația generală, începând cu luna martie 2020, pe perioada pandemiei.” Grupul țintă îl reprezintă populația municipiului București care ar urma să fie eșantionată. Pentru a crea aceste eșantioane, studiul prevede să se realizeze o evidență a imobilelor cu destinația locuință, de pe raza Capitalei, iar pe baza unui algoritm de randomizare să fie selectate cele care vor fi incluse în testare.
Eșantionul de studiu a fost estimat la 10.514 persoane dar ar putea fi redimensionat pe parcursul cercetării pentru a asigura maximum de informații relevante cu un grad înalt de confidență.
Metodologia de testare prevede atât utilizarea testelor rapide cât și a celor moleculare de tip PCR. Testarea ar urma să se facă de către echipe medicale care vor merge din ușă în ușă, vor purta echipament de protecție și vor respecta precauțiile de transmitere. În ceea ce privește impactul, se așteaptă ca studiul să arate cu precădere ”nivelul de circulație nedetectată, cu identificarea zonelor unde este necesară intervenția pentru cuparea transmiterii în colectivitate a SARS-CoV-2 ”.
Asociațiile de proprietari vor face un recensământ
Pentru ca eșantionarea să se facă în mod corect, iar concluziile studiului să fie relevante, asociațiile de proprietari ale imobilelor selectate vor trebui să pună la dispoziție informațiile privind numărul de apartamente dintr-un imobil, ”cu specificarea numărului de locatari și a grupei de vârstă, pentru fiecare apartament.”
Grupele de vârstă, în număr de cinci, sunt:
- 0-19 ani
- 20-44 de ani
- 45-64 de ani
- 65-79 de ani
- +80 de ani.
Acest ”recensământ” neoficial pe care îl vor face asociațiile de proprietari este parte din cheia reușitei studiului pentru că ”în baza acestei evidențe, se aplică un algoritm randomizat de selectare a persoanelor pentru testare, reprezentativ pentru structura de categorii de vârstă a respectivului imobil.”
Ce spunea primarul Gabriela Firea ieri
Fără a fi dezvăluit modul cum este pregătit studiul, primarul Capitalei, Gabriela Firea, declara ieri: “Zilele acestea am discutat cu domnul profesor Streinu-Cercel, cel care este managerul Institutului de Boli Infecţioase şi Tropicale Matei Balş, şi l-am întrebat ce am mai putea să facem, având în vedere că Bucureştiul este cea mai mare aglomerare urbană şi aici e un pericol foarte mare de răspândire rapidă şi în masă a coronavirusului. După aceste zile de analiză, chiar aseară (…) am intrat în dialog din nou cu domnul profesor Streinu-Cercel, care a şi pregătit o strategie pe care să o aplicăm în câteva zile la nivelul municipiului Bucureşti. Am pus primele baze ale acestei operaţiuni de sănătate publică, şi anume Primăria Capitalei, prin Compania de Management al Traficului, a dus astăzi, cu titlu gratuit, la Matei Balş 12 maşini ecologice. Va fi prima flotă pusă în mişcare, astfel încât medici să meargă la bucureşteni pentru a realiza aceste teste de coronavirus de tip nou”.