UPDATE: Ministerul Sănătății informează că situația epidemiologică de la Spitalul Județean Suceava este în curs de evaluare. În prezent, din ordinul ministrului Sănătății la fața locului s- a deplasat directorul Directiei de Sănătății Publice Iași care coordonează regiunea Moldova Nord-Est pentru a face un raport complet asupra situației. Mai mult, tot la solicitarea ministrului Sănătății, marți, dr. Nelu Tataru, secretar de stat va fi la Suceava pentru gestionarea situației. In prezent, din unitatea sanitară a început externarea pacienților care pot fi supravegheați medical la domiciliu, timp de 14 zile de către medicii de familie.
Pacienții cu afecțiuni care necesită continuarea tratamentului intr – o unitate sanitara vor fi transferați la alte spitale. Toate cadrele medicale vor fi testate pentru COVID 19, iar spitalul va fi dezinfectat, anunță Grupul de Comunicare Strategică.
ȘTIRE INIȚIALĂ: Situație critică la Spitalul Județean Suceava unde zeci de cadre medicale au fost confirmate cu noul coronavirus.
57 de cadre medicale: doctori, asistenți și infirmiere au fost depistați pozitiv la testul pentru coronavirus. În această situație, conducerea spitalului a decis pentru început închiderea Unității de Primiri Urgențe și a Ambulatoriului. Ulterior, a fost închis tot spitalul pentru a fi dezinfectat.
Medicii spun că s-a ajuns la această situație critică după ce mai multe persoane care au venit din străinătate au ascuns acest lucru, dar și din cauza lipsei echipamentelor de protecție.
“Din păcate, ne-am confruntat atât cu cazuri nedeclarate în privinţa istoricului de călătorie sau a contactelor cu persoane venite din zone de risc, cât şi cu o criză mondială în ceea ce priveşte echipamentele de protecţie, situaţie care nu este specifică Spitalului Judeţean Suceava, ci tuturor spitalelor din lume, la această oră. Nu a fost neglijenţă din partea noastră, am făcut tot ce am putut şi am achiziţionat toate materialele de protecţie pe care le-am găsit pe piaţă. Unii dintre furnizori nu au mai răspuns, alţii au reziliat contractele, deoarece nu mai aveau de unde să se aprovizioneze. Am căutat permanent soluţii, în condiţii de resurse limitate. Este un război global cu noul coronavirus şi în această luptă efortul trebuie să fie comun. Nici cetăţeanul, nici spitalul nu poate să lupte singur. Vom reuşi doar împreună”, se arată în comunicatul SJU Suceava.
Luni, o femeie care era internată la Spitalul Județean Suceava a murit din cauza coronavirusului. Pacienta de 72 de ani avea și alte afecțiuni medicale.
Spitalul Județean din Suceava deservește cazurile grave de boli, din nord-estul României. Clinica are, printre altele, cel mai mare ambulator din țară. Nu este exclus ca unitate să fie transformată în centru de tratare a bolnavilor COVID 19.