”Să stai blocat în casă poate fi o provocare majoră. Când m-am aflat, timp de un an, pe Stația Spațială Internațională, nu mi-a fost ușor. Când mă culcam, eram la serviciu, când mă trezeam, la fel. O misiune în spațiu este, probabil, singurul job din lume la care nu poți renunța” își începe Scott Kelly pledoaria pentru a-i convinge pe oamenii din întreaga șume să rămână în casă. Iată sfaturile sale, publicate de NY Times, pentru o izolare în casă fără eșec!
Urmează un program!
Pe stația spațială, eu am avut un program foarte strict. Uneori, asta însemna un program de 8 ore, alteori sarcini de 5 minute. Dar, un program te va ajuta și pe tine, dar și pe cei din familie să vă adaptați la un stil de viață diferit. Eu, când am revenit pe Pământ, am simțit lipsa acestui program riguros.
Dar, fă și repaus!
Când stai în același loc, zile la rând, ai tentația de a lucra continuu. Când eram în spațiu mă obișnuisem cu ideea. Dar, trebuie să îți faci timp și pentru activități deconectante. Eu m-am întâlnit cu colegii pentru nopțile de film, completate cu gustări, și am urmărit ”Game of Thrones” de vreo două ori. Și , nu uita să îți respecți ora la care mergi la culcare. NASA urmărește foarte atent somnul astronauților pentru că s-a demonstrat legătura dintre calitatea somnului și cogniție, stare de spirit și relații interpersonale, toate fiind esențiale pentru a trece cu bine de o misiune în spațiu sau de o perioadă de carantină, acasă.
Ieși afară să te conectezi la natură!
Unul dintre lucrurile care mi-au lipsit cel mai mult în timp ce mă aflam în spațiu era să ies afară și să mă conectez la natură. După câteva luni am început să tânjesc după verdeață sau după senzația razelor de soare care îți ating fața. Un experiment cu flori crescute în spațiu a devenit mai important decât mi-aș fi putut imagina vreodată. Colegii mei aveau alte obiceiuri: ascultau înregistrări cu sunete de pe pământ cum ar fi trilurile unor păsări sau foșnetul frunzelor de copac sau chiar bâzâitul țânțarilor. Toate acestea mă aduceau și pe mine, pentru scurt timp, pe pământ (deși uneori mă trezeam dându-mi palme peste urechi ca să prind țânțarii). Pentru un astronaut, ieșirea în spațiu este o chestiune periculoasă care trebuie pregătită câteva zile la rând. Petrecerea timpului în natură este benefică pentru sănătatea noastră mentală și fizică, așa cum este și exercițiul fizic. Nu trebuie să te pregătești ouă ore și jumătate pe zi, așa cum fac astronauții din stația spațială, dar a să te deplasezi o dată pe zi ar trebui să facă parte din programul tău de carantină. Nu uita, însă, să rămâi la cel puțin șase metri distanță față de ceilalți!
Ai nevoie de un hobby
Când ești nevoit să petreci timpul într-un spațiu restrâns ai nevoie de un refugiu. Unii oameni s-au mirat că eu mi-am luat cu mine, în spațiu, cărți tipărite. Liniștea și modul în care te prinzi în lecturarea unei căți tipărite nu se compară cu cititul pe calculator unde o notificare sau deschideresa unei alte file te pot distrage. Unele librării s-au adaptat acestor zile și livrează acasă volumele pe care cititorii le comandă. Acest lucru înseamnă, inclusiv, faptul că susții o afacere locală în timp ce consumi în mod util timpul în care stai acasă. Poți, de asemenea, să înveți să cânți la un instrument, să înveți un meșteșug sau să faci mici lucrări de artă. Pentru toate există tutoriale pe internet.
Fă notițe într-un jurnal!
NASA face studii asupra izolării, de zeci de ani, iar una dintre cele mai valoroase constatări a fost legată de obiceiul de a ține un jurnal zilnic. De-a lungul întregii misiuni în spațiu, am avut timp să scriu despre experiențele mele aproape în fiecare zi. Dacă te hotătăști să faci asta, notează ceea ce experimentezi prin cele cinci simțuri sau scrie despre amintiri! Chiar dacă nu ai talent de scriitor, faptul că scrii în fiecare zi te va ajuta când vei citi, după o vreme, să înțelegi ce a însemnat pentru tine să trăiești un episod unic din istorie.
Conectează-te cu cei apropiați !
Chiar dacă am avut responsabilități importante impuse de funcția mea de comandant al unei stații spațiale, nu am ratat niciodată șansa de a avea o videoconferință cu familia sau cu prietenii. Oamenii de știință au descoperit că izolarea dăunează nu numai sănătății noastre mentale, ci și sănătății noastre fizice, în special sistemului nostru imunitar. Tehnologia face mai ușor ca oricând să păstrezi legătura, așa că merită să-ți faci timp să te conectezi cu cineva zilnic – s-ar putea să te ajute să combați virusurile prin aceea că îți va întări sistemul imunitar.
Ascultă-i pe experți!
Trăind în spațiu am învățat cât este de important să ai încredere în sfaturile care veneau de la specialiști care, fără doar și poate, știau mai multe decât mine despre o problemă specifică, indiferent că era vorba despre știință, inginerie, medicină, etc. Mai ales într-un moment ca acesta, al pandemiei de coronavirus, trebuie să-i căutăm pe specialiști și să ne luăm informațiile de la ei. Social media și alte surse neoficiale pot fi foarte toxice prin informațiile pe care le transmit. Îți recomand paginile oficiale, de genul Organizația Mondială a Sănătății, ministerele sănătății, institutele de sănătate publică!
Suntem conectați între noi
Privind din spațiu, Pământul nu are granițe. Răspândirea coronavirusului în lume ne- arătat că ceea ce împărtășim este mai puternic decât ceea ce ne ține deoparte. Noi, oamenii planetei suntem interconectați și, cu cât vom reuși să fim mai uniți în a rezolva această problemă, cu atât vom fi mai buni și vom izbândi. Oricât de neputincioși ne-am simți când suntem blocați în casele noastre, întotdeauna putem face lucruri – am văzut oameni citind copiilor prin videoconferință, donând timpul și dolarii lor unor organizații de caritate online și oferindu-și serviciile pentru vecinii mai în vârstă. Beneficiile violuntariatului sunt la fel de mari pentru cel ajutat și pentru voluntar.