De ce proporția deceselor provocate de noul coronavirus diferă atât de dramatic de la țară la țară? Doi economiști germani cred că au găsit un posibil răspuns: din cauza conviețuirii mai multor generații în aceeași casă.
Potrivit https://www.dw.com/en/top-stories/s-9097 , economiștii germani Moritz Kuhn și Christian Bayer au făcut o serie de investigații, pornind de la faptul că mortalitatea crește odată cu vârsta persoanei bolnave de Covid-19. Cei doi experți consideră că populația activă este cea mai expusă pericolului de a se infecta cu noul coronavirus, mergând zilnic la serviciu.
Kuhn și Bayer au descoperit că proporția deceselor a crescut în funcție de conviețuirea populației active cu părinții, deci în acele țări în care schimbul între generații este mai intens. Dacă teoria lor este corectă, vârstnicii din India (unde 53,9% dintre cei cu vârste între 30-49 de ani trăiesc împreună cu părinții), Taiwan și Thailanda (ambele cu câte 49,1%) ar trebui să fie cei mai vulnerabili, la nivel mondial. Primele state europene în acest clasament sunt Serbia (cu 32,9% – locul 5 ) și Polonia (cu 30,4% – locul 6). Italia cu 23% și România cu 22,2% se regăsesc la mijlocul clasamentului.
Recomandarea profesorului Kuhn de la Universitatea din Bonn: contactul între populația mai în vârstă și cea tânără trebuie redus. El merge însă chiar mai departe și spune că dacă vrem să combatem cu succes virusul, ar trebui să ne regândim rețelele sociale, oamenii mai bătrâni să renunțe și la contactele cu persoane de vârste apropiate lor.
În plus, în fiecare familie ar trebui să lucreze numai o persoană: “În momentul de față e ca și cum am conduce cu 180 de km/h pe autostradă către capătul unui ambuteiaj. Tot ce mai putem face este să frânăm violent. Și apoi să vedem dacă reușim să ne oprim la timp sau măcar să nu ne izbim atât de tare, când intrăm în mașina din fața noastră.”