Imagini tulburătoare din Italia, frontul cel mai dur al luptei cu noul coronavirus, au apărut în presa de vineri, dezvăluite de un reportaj al celor de la Sky News. Parte din reportaj este filmat la Spitalul Papa Giovanni XXII, aflat în zona lovită de COVID-19 din Bergamo, regiunea Lombardia. Scenele arată cum personalul medical aleargă printre saloanele cu paturi pline cu pacienți suferinzi. Bolnavii infectați cu coronavirus par a fi în stare gravă: unii poartă căști, alții se chinuie să respire, iar doctorii avertizează că deși depun cele mai mari eforturi, tot nu este suficient. Asta după ce cazurile de deces au crescut de la 475 la 3405, depășind China.
Filmările terifiante arată pacienți care tânjesc după o gură de aer în timp ce se țin cu mâinile de piept și de tuburile din mijlocul unor monitoare cardiace și pompe respiratorii, în timp ce alți pacienți poartă căști care să îi ajute să respire. Căștile folosite pentru pacienți sunt transparente, se închid etanș și s-a dovedit că ajută pacienții în stare critică să respire mai ușor și să își crească șansele de supraviețuire. Ventilatorul susține respirația, aducând oxigenul în plămâni și eliminând dioxidul de carbon din organism. De regulă, ventilatorul este conectat la pacient printr-o mască cu un tub care este introdus în gură sau nas și coboară până la trahee.
Daily Mail scrie că medicii italieni din epicentrul pandemiei de coronavirus sunt disperați și spun că toate eforturile lor sunt insuficiente, dat fiind că bilanțul epidemiei a ajuns la cel mai mare număr de morți din lume, în ciuda luptei pentru a menține victimele COVID-19 în viață. Jurnaliștii îl citează pe guvernatorul Lombardiei care afirmă că doctorii și asistentele și-au atins limitele, dar și pe directorul unui cimitir care avertizează: ’’Mă tem ca doctorii să nu cedeze fizic și psihic. Dacă s-ar întâmpla asta, atunci chiar ar fi un dezastru’’.
În alte scene surprinse la spitalul San Marco di Zingonia, aflat tot în Bergamo, pacienții stau pe paturi înghesuite pe culoarul unității de terapie intensivă. Bolnavi conectați la ventilatoare în saloane supraaglomerate demonstrează că această criză a copleșit până și serviciile de sănătate de înaltă calitate din nordul Italiei. ’’Niciodată nu m-am simțit mai stresat ca acum. Lucrez la Terapie Intensivă și sunt obișnuit cu momente și alegeri intense, cu pacienți în stare critică, unde noi doctorii facem de regulă diferența. Însă, când ajungi într-un astfel de moment, realizezi că tu ca doctor nu ești suficient. Suntem 100 de anesteziști, facem tot ce putem, dar poate că nu e suficient’’, a declarat pentru Sky News Dr. Lorenzo Grazioli.
Sistemul de sănătate din Italia a fost copleșit de acest virus, mai scrie Daily Mail. O echipă de la Crucea Roșie Chineză aflată în vizită joi a criticat eșecul italienilor de a intra complet în carantină și de a lua în serios starea națională de izolare. ’’Cel mai important e să nu renunțăm. Peste câteva zile vom vedea beneficiile măsurilor de izolare, care trebuie menținute pentru a avea efect. Și cu toții trebuie să îi protejăm pe cei mai vulnerabili’’, a declarat Silvio Brusaffero, directorul Institutului Național de Sănătate din Italia.
Premierul Giuseppe Conte a anunțat că măsurile luate trebuie extinse și după data de 3 aprilie, iar Consiliul Național de Cercetare din Italia (CNR) spune că se așteaptă la o reducere semnificativă a numărului de infecții noi în Lombardia până marțea sau miercurea viitoare.
Peste 2000 de angajați din sistemul medical italian au fost infectați cu virusul COVID-19, iar mesajul trimis de medicii din Bergamo către restul țărilor este: ’’Pregătiți-vă!’’