În plină situație de urgență, în care cele mai căutate produse – dezinfectanții și măștile de protective – lipsesc cu desăvârșire din farmacii, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați caută soluții pentru a rezolva această problemă. Astfel, Universitatea se pregătește să producă soluții dezinfectante.
Potrivit conducerii universității din Galați, dezinfectantul va fi produs de specialiștii instituției în laboratoarele universității, iar pentru început, soluțiile preparate vor fi folsosite la nivelul unității. Ulterior, dacă în continuare criza se va prelungi, Universitatea din Galați va putea produce dezinfectanți care să fie folosiți de toată lumea în lupta cu coronavirusul.
Și în alte județe este mobilizare generală pentru a acoperi criza de dezinfectanți și măști de protecție. În Focșani, un atelier de croitorie s-a reprofilat și a anunțat că a început producția de măști de protecție. Măștile sunt realizate din bumbac și pot fi sterilizate prin fierbere. Pentru bătrânii din Focșani, persoane aflate în categoria de risc, atelierul respective produce măști pe care apoi le donează.
La Iași, profesorii Colegiului Tehnic I.C. Ștefănescu fac muncă voluntară și confecționează și ei măști de protecție. Au realizat 1000 de măști dar își propun să confecționeze 5 mii de astfel de produse, care, după ce vor fi sterilizate de o companie specializată, vor fi donate spitalelor din județ.
De asemenea, marți, ministrul Economiei, Virgil Popescu a anunțat că România va începe în curând producţia de materiale esenţiale precum măşti, combinezoane şi biocide. Ministrul a adăugat că ia în calcul inclusiv redeschiderea unor fabrici închise care pot ajuta la producţia de materiale sanitare.
”În curând, în România, va începe producţia de materiale esenţiale: măşti, combinezoane, biocide. Am găsit solidaritate şi bunăvoinţă din partea mai multor producători. Sunt optimist că vom reuşi să producem săptămâna viitoare sau la sfâşitul săptămânii viitoare prima mască de protecţie în România. Sunt mai multe companii interesate, noi sprijinim pe absolut toate companiile care doresc să facă acest lucru. Împreună cu Ministerul Finanţelor, vom pune la dispoziţie sprijinirea mediului de afaceri, credite preferenţiale pentru asemenea tipuri de producţie şi cred că vom putea spune, cât de curând, că în România vom începe producţia de materiale esenţiale, atât de măşti şi combinezoane, cât şi de biocide, pentru că şi ele sunt foarte necesare în această perioadă şi, evident, după trecerea crizei, pentru că economia trebuie să meargă şi este nevoie şi după trecerea crizei de combinezone, de măşti, de biocide în România”, a declarat ministrul Virgil Popescu la B1TV.
Virgil Popescu a mai spus marţi, la postul Digi 24, că cel mai mare producator de cosmetice, Farmec Cluj, a solicitat Ministerului Sănătăţii o aprobare, ”şi o va obţine repede”, pentru deschiderea unei linii de producţie a biocidelor.
„Cel mai mare producător de cosmetice a solicitat Ministerului Sănătăţii aprobare şi o va obţine azi sau mâine pentru deschiderea unei linii de producţie de biocide la Cluj. Este vorba de producătorul de la Cluj şi cred că împreună cu aceştia vom rezolva şi problema biocidelor în România”, a spus Virgil Popescu, la Digi 24.