În România, coronavirusul circulă într-o formă mai gravă, asemenea celei întâlnite în Italia unde au murit peste 1800 de oameni. Managerul Institutului pentru Boli Infecțioase Matei Balș din Capitală, profesor doctor Adrian Streinu Cercel a explicat că virusul depistat în România este de tip L, o formă mai complicată, care are ca efect sufocarea, fiind nevoie de ventilație artificială specială. De asemenea, mai expuși ar fi bărbații, spune profesorul Streinu Cercel.
„Sunt două forme a coronavirusului, una mai uşoară şi una mai complicată. Evident, în Italia este forma mai complicată, L, care este şi în România. Bărbaţii sunt mai expuşi decât femeile. În principal, plămânul este afectat de acest virus şi în mod secundar celelalte organe”, a afirmat Adrian Streinu Cercel miercuri seară, la Antena 3.
Potrivit managerului Institutului pentru Boli Infecţioase „Matei Balş”, plămânii unui bolnav infectat cu coronavirus pot rămâne cu „o serie de sechele”, referindu-se la cei care au manifestat forme grave de boală. Mai mult decât atât, rezistenţa unui pacient la efort poate să se reducă dramatic. Cei cu forma severe de boală pot rămâne dependenţi de aparate de oxigenare, în cazul acestora calitatea vieţii fiind „mult redusă”.