Primul-ministru Victor Ponta a declarat, miercuri, la Sibiu, că unul dintre cele mai grave lucruri este să deturnezi bani din sistemul sanitar, referindu-se astfel la ancheta privind rețetele false.
„Nu pot să dau detalii, decât că mă bucur foarte tare atunci când instituțiile statului își fac datoria și îi anchetează pe cei care fraudează într-un fel sau altul banul public. Cu atât mai mult, atunci când e vorba despre sănătate, despre rețete false. Mi se pare că acolo indignarea noastră trebuie să fie și mai mare dincolo de răspunderea penală, pentru că să deturnezi din banii de la sănătate mi se pare cel mai grav lucru care poate fi făcut”, a declarat Victor Ponta.
Potrivit acestuia, sistemul sanitar și educația au mare nevoie de fonduri și „atunci când oameni care ar trebui să slujească scopul nobil pentru care se află acolo își folosesc funcția pentru interese ilegale, e cu atât mai grav”.
„Însă, faptul că se face curățenie, sunt pedepsiți cei care încalcă legea, este cel mai bun semnal care poate fi dat, că nimeni nu rămâne nepedepsit”, a precizat premierul, la o întrebare despre ancheta rețetelor false.
Ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, a declarat, la rândul său, într-o conferință de presă susținută la Sibiu, că ministerul va încerca să recupereze în justiție dauna produsă în dosarul decontărilor de rețete fictive.
Bănicioiu a precizat că ministerul nu tolerează asemenea practici infracționale, depistate de procurori.
„Eu repet ce am și spus ca și poziție oficială, până acum, a Ministerului Sănătății. Și anume că nu mai tolerăm în niciun fel orice astfel de practică mai veche. Deja, cred că am auzit cu toții din multe surse că mai erau situații de asemenea fel. Nu le mai tolerăm. De aceea avem cea mai amplă acțiune de verificare în toată țara în momentul de față și cu cât și alte instituții se implică, pentru că aici avem o acțiune complementară care este cea a Parchetului, eu zic că fac bine vindecării sistemului sanitar”, a spus ministrul Sănătății.
Bănicioiu a menționat că din primăvara anului viitor va fi foarte greu să fie fraudat sistemul. „Eu sper să fie un caz singular și sper să nu mai găsim alte cazuri, dar le vom căuta și vom fi atât de drastici și în a verifica și încăpățânați în a verifica lucrurile, încât dacă vor mai fi, repet, le vom găsi. Însă, ceea ce încerc să vă spun și vă avertizez pe toți este că din primăvara lui 2015 va fi foarte greu să fraudezi sistemul sanitar românesc, așa că toți cei care au de gând să o facă i-aș ruga să se gândească de două ori, să nu mai recurgă la astfel de variante”, a atenționat ministrul.
Demnitarul a precizat că introducerea cardului de sănătate și a dosarului electronic al pacientului vor împiedica fraudarea sistemului.
Peste 100 de polițiști au efectuat, marți dimineață, 26 de percheziții domiciliare în Capitală și în județele Sibiu, Dolj și Ilfov într-un dosar care privește întocmirea de rețete false pentru bolnavii de cancer decontate prin Casa de Asigurări București, se arată într-un comunicat al Poliției Române.
Vor fi puse în executare 13 mandate de aducere, persoanele vizate urmând a fi conduse la sediul Poliției Capitalei, unde vor fi audiate de către polițiști și procurori. Acuzațiile aduse persoanelor fizice și juridice cercetate sunt înșelăciune, fals intelectual, fals material în înscrisuri oficiale, evaziune fiscală, spălare de bani, dare și luare de mită.
„Dosarul penal aflat în instrumentarea Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, sub supravegherea procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul București, vizează întocmirea de rețete false în domeniile oncologic și hematologic care au fost decontate prin CASMB. Prejudiciul estimat până în prezent se ridică la 3.500.000 de euro”, conform comunicatului Poliției.
Sursa: AGERPRES