Personalul Spitalului Universitar de Urgență Militar Central (SUUMC) a început, de vineri dimineață, să efectueze triajul medical avansat al tuturor pacienților și aparținătorilor acestora care vor să intre în unitatea medicală. Măsura este una de precauție care are rolul de a-i proteja atât pe pacienții aflați în spital, cât și personalul medical.
La intrarea în curtea unității spitalicești au fost instalate componente ale unui spital de ROL 1, de tipul celor folosite în teatrele de operații. În interior, au fost instalate echipamente medicale care să asigure triajul celor care ajung în unitatea medicală.
Sute de pacienți au trecut prin acest filtru, în primele ore de funcționare, iar operațiunile penru trierea pacienților și aparținătorilor a condus la formarea unor cozi. Deși măsura este una care să îi protejeze, în primul rând, pe beneficiarii serviciilor medicale, timpul de așteptare a creat nemulțumiri și reacții de nervozitate pe care cei personalul medical a încercat să-l contracareze explicând utilitatea unui triaj în afara spitalului.
Toți cei care au ajuns, vineri, la Spitalul Militar au completat un chestionar referitor la riscul de a fi infectați cu coronavirus, li s-a măsurat temperatura și apoi au fost lăsați să meargă în secțiile sau cabinetele în care aveau programare. Ultimele măsuri au limitat accesul. În Spitalul Militar au avut acces doar persoanele programate, cele care necesită control la urgență sau cele care au mers la cabinetele din ambulator.
”Așa cum mă așteptam, asistenții medicali se comportă ca niște adevărați profesioniști, au înțeles situația, au înțeles că lucrurile trebuie să se desfășoare într-un anumit fel, sunt calmi, sunt toleranți, mai mult decât este necesar sau mai mult decât altădată. Trebuie să ne facem treaba. Problema este la nivelul pacienților: nu au răbdare, nu înțeleg lucrurile, sunt agresivi verbal. În afară de faptul că suntem într-o instituție militară, unde primim ordin și spunem am înțeles, oamenii mai mult lucrează din conștiință: sunt conștienți de ceea ce se întâmplă și că aceasta este profesia noastră.” a explicat plutonier adjutant Grosu Georgeta, director de îngrijiri al SUUMC, care și-a susținut colegii aflați în Triajul Medical Avansat.