Societatea Română de Dermatologie (SRD) a lansat luni campania „Adolescența fără acnee!”, care se va derula în perioada 5 mai – 20 iunie în licee din București, Craiova, Cluj-Napoca, Târgu Mureș, Constanța, Sibiu, Oradea, Iași, Timișoara, Brașov.
Astfel, elevii din 9 licee bucureștene dar și din alte 18 licee, câte două din fiecare oraș menționat, vor beneficia gratuit de consultații oferite de medici dermatologi.
„Peste 75% din tineri sunt afectați de acnee, dintre aceștia, 10% dintre cazuri persistă dincolo de adolescență. Aproximativ 2-3% din populația României este afectată de psoriazis, 20% dintre tineri și adulți au alergii care se manifestă sub forma unor dermatite. Acneea este o problemă mai complexă, care poată să apară înainte de pubertate. Există un tratament pentru acnee, dar nu unul definitiv”, a declarat luni într-o conferință de presă președintele SRD, Alexandru Tătaru.
Campania de educare și informare este inițiată de Societatea Română de Dermatologie în parteneriat cu MEN.
Potrivit președintelui SRD, acneea este o boală comună parțial determinată genetic, care apare în general în perioada de pubertate, dar și la adult.
„Din cauza hormonilor androgeni, băieții și bărbații sunt mai predispuși la forme grave și de durată. Primele semne apar la 11-12 ani, având un apogeu la 16-17 ani. Zonele predispuse pentru acnee sunt cele care posedă glande sebacee: față, piept, umeri, brațe, coapse. Boala poate fi agravată de nivelurile fluctuante de hormoni în timpul menstruației, din cauza cosmeticelor comodogene, poluarea aerului și anumite condiții meteorologice”, a susținut medicul.
La rândul său, secretarul SRD Alin Nicolescu a precizat că în cazul în care cineva are acnee nu trebuie să se trateze singur, nu trebuie să copieze tratamentul altei persoane, pentru că acestea tratamente sunt individualizate. De asemenea, cei cu acnee nu trebuie să „se autotraumatizeze”.
Alin Nicolescu a mai afirmat că adolescentul care suferă de acnee riscă să se izoleze social (stă singur în casă, nu se vede cu prietenii), apar sentimente de frustrare, furie, neîncredere în sine. Cei cu acnee sunt timizi cu persoanele de sex opus.
„Nu este o infecție a sângelui, nu este produsă de stafilococi”, a precizat doctorul.
Sursa: AGERPRES