Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România în parteneriat cu Colegiul Medicilor din România lansează miercuri cea de-a II-a ediție a „Săptămânii pacienților”, care își propune să aducă în spațiul public problemele pacienților, să creeze un dialog constant și constructiv între autorități și reprezentanții asociațiilor de pacienți, să facă mai cunoscută activitatea asociațiilor de pacienți.
Potrivit organizațiilor, evenimentul se bucură de înaltul patronaj al Guvernului României.
‘Suntem în Săptămâna pacienților și îmi doresc ca în cursul acestei săptămâni să se vorbească nu atât despre problemele pacienților și ale sistemului sanitar, cât despre căile lor de rezolvare, despre soluții concrete. Noi, ca reprezentanți ai asociațiilor de pacienți, dorim să ne implicăm cât mai activ în construirea unui sistem de sănătate centrat pe pacient. Îmi doresc ca pe viitor reprezentanții asociațiilor de pacienți să vorbească mai puțin despre lipsa tratamentului și ieșiri în stradă și mai mult despre ce au reușit să facă concret pentru pacienții pe care îi reprezintă’, a declarat Radu Gănescu, președintele COPAC.
Potrivit acestuia, în cursul acestei săptămâni va fi organizat Forumul Național al Asociațiilor de Pacienți (28-29 martie), o expoziție de fotografie cu tema ‘Aspecte din viața de pacient cronic’ și o campanie de informare și atragere de pacienți în asociațiile de pacienți.
„Pe plasmele din rețeaua Info Sănătate, partener al campaniei, va rula începând de acum un spot cu informații legate de drepturile pacienților și de activitatea asociațiilor de pacienți. Forumul Național al Asociațiilor de Pacienți va avea loc în București și va reuni reprezentanții a peste 100 de asociații de pacienți. În cadrul Forumului Național al Asociațiilor de Pacienți vor fi abordate teme precum Pacienții și reforma sistemului de sănătate, Accesul pacienților la tratament și îngrijiri de sănătate, Discriminarea pacienților cu afecțiuni cronice din România, Protecția socială a pacienților”, a spus Gănescu.
El a precizat că va propune tuturor organizațiilor un Cod etic de conduită a asociațiilor de pacienți și o platformă comună de acțiune.
‘Dincolo de orice afirmații, actorii principali într-un sistem de sănătate sunt pacienții și medicii. De aceea, este normal ca împreună să militeze pentru respectarea drepturilor și pentru construcția unui sistem bazat pe responsabilitate socială și eliminarea inechităților. Aceasta este rațiunea pentru care Colegiul Medicilor din România este partener la Săptămâna pacienților, un eveniment centrat pe apărarea drepturilor pacienților. Am pornit acest proiect de la nevoia de a crea o punte de dialog între reprezentanții asociațiilor de pacienți din întreaga țară și autorități. În același timp, ne dorim ca activitatea asociațiilor de pacienți să fie cât mai cunoscută, astfel încât tot mai mulți pacienți și voluntari să se implice’, a declarat Luminița Vâlcea, coordonatorul proiectului.
Președintele CMR, Vasile Astărăstoae, a declarat că această săptămână are drept scop punerea în discuție a problemelor apărute în sistemul de sănătate.
„Acest proiect este expresia unei societăți civile adecvate. Organizațiile formate din pacienți sunt expresia autentică a societății civile”, a afirmat reprezentantul CMR.
La rândul său, consilierul premierului pe probleme de sănătate, Vasile Cepoi, a spus că apreciază foarte mult faptul că pacienții au reușit să se coalizeze și să fie reprezentați la nivel național.
„Valoarea participării asociațiilor de pacienți la managementul de sănătate este faptul că umanizează acest sistem”, a apreciat Cepoi.
Sursa: AGERPRES