Metodologia de calcul al taxei clawback și al prețurilor la medicamente, un progres al legislației din domeniul farmaceutic

arpim-2Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM) și-a arătat vineri îngrijorarea față de retragerea din dezbaterea publică a două proiecte de acte normative care vizau modificarea taxei clawback și a metodologiei de calcul al prețului la medicamente, documente pe care le consideră „de importanță majoră” în procesul de reformă inițiat de autorități.

Totodată, ARPIM își exprimă de asemenea îngrijorarea în ceea ce privește continuarea reformei în Sănătate, care presupune dezbaterea și adoptarea unor modificări legislative „ce vor determina creșterea accesului la tratament al populației” și crearea unui mediu de afaceri sustenabil pentru industria farmaceutică.

„Cele două proiecte legislative publicate pe site-ul Ministerului Sănătății spre dezbatere publică, în data de 26 februarie, și retrase în ziua imediat următoare de către ministrul interimar, Nicolae Bănicioiu, propuneau un nou mecanism de calcul a taxei clawback și o altă metodologie de calcul a prețului medicamentelor, ambele având prevederi care ar fi adus beneficii clare funcționării sistemului de sănătate din România, în interesul pacientului român”, susține ARPIM într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, prima ordonanță, cea referitoare la taxa clawback, presupunea că autoritățile se angajau să aloce un buget cu 8% mai mare pentru compensarea medicamentelor pentru a doua parte a anului 2014.

„Acest buget era mai apropiat de nevoile reale de tratament ale pacienților și ar fi permis și tratarea unui număr mai mare de pacienți, evitând bine-cunoscutele liste de așteptare. Cea de-a doua propunere legislativă privind formula de calcul a prețurilor ar fi ar fi însemnat un semnal pozitiv în asigurarea disponibilității medicamentelor pe piața din România”, a declarat Călin Gălășeanu, președintele ARPIM, conform sursei citate.

Potrivit acestuia, propunerea înaintată spre dezbatere publică demonstra „disponibilitatea autorităților de a îmbunătăți” legislația privind taxa clawback și venea în urma consultărilor tuturor actorilor din piață.

„Se propunea un mecanism mai sustenabil din punct de vedere al bugetului alocat medicamentelor și echitabil din perspectiva împărțirii poverii fiscale între actorii din piață. În ceea ce privește politica de stabilire a prețurilor, prin continuarea aplicării metodologiei de calcul actuale, pacienții vor fi, în final, cei mai afectați, întrucât nu își vor mai putea procura din România medicamentele necesare. ARPIM își exprimă îngrijorarea legată de transparentă proceselor și măsurilor legislative, dat fiind că două proiecte de acte normative au fost retrase din dezbatere publică în perioada în care se puteau trimite observații și comentarii”, a adăugat Călin Gălășeanu.

Potrivit acestuia, cele două ordonanțe retrase erau premisele pentru ca mediul de afaceri din România să devină unul constant, predictibil și cu potențial de a atrage în continuare investiții străine.

„Sperăm că nouă conducere a Ministerului Sănătății va continua proiectele de reformă începute de ceilalți parteneri de la guvernare și vor definitiva, în cel mai scurt timp, un sistem de sănătate centrat pe nevoile pacienților. Pacientul roman, egal în drepturi cu cel al altor state europene, nu își mai permite să aștepte”, a precizat Gălășeanu.

Ministerul Sănătății a precizat vineri, pentru AGERPRES, că nu este vorba despre o anulare a dezbaterii proiectelor privind taxa clawback și modul de calculare a prețului medicamentelor, ci despre o amânare a acesteia.

„Aceste măsuri sensibile au un impact economic deosebit, care, pe de o parte, trebuie să asigure finanțarea eficientă a sistemului de sănătate, iar pe de altă parte, să confere sustenabilitate investițiilor în sectorul farmaceutic din România. Nu este vorba despre o anulare, ci despre o amânare a acestei dezbateri până în momentul în care va fi numită o nouă conducere a Ministerului Sănătății, iar cadrul dezbaterii să fie asigurat într-un mod coerent”, a motivat MS retragerea din dezbaterea publică a celor două documente referitoare la taxa clawback și la modul de calcul al prețului medicamentelor.

Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) atrăgea joi atenția asupra efectelor sociale și economice „deosebit de grave pe care adoptarea proiectelor de acte normative” făcute publice de fosta conducere a Ministerului Sănătății le-ar avea asupra pacienților români și asupra producătorilor de medicamente generice.

„Reglementările propuse de fosta conducere a MS privind taxa clawback și modul de calcul al prețului medicamentelor ignoră angajamentele luate de Guvern atât prin programul de guvernare, cât și prin Protocolul semnat de Ministerul Sănătății, în numele Guvernului, cu APMGR. Producătorii de medicamente generice cer Primului Ministru Victor Ponta retragerea imediată a acestor proiecte și revizuirea imediată a taxei clawback prin introducerea calculului diferențiat pentru medicamentele generice”, susținea joi APMGR într-un comunicat remis presei.

Sursa: AGERPRES

Categorii: Știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Ți-ar putea plăcea