Proiect PSD: transportul persoanelor cu afecțiuni psihice, noi reglementări

Proiectul inițiat de deputatul PSD Corneliu-Florin Buicu, președinte al Comisiei pentru Sănătate și Familie, care ar urma să reglementeze modul în care Poliția și Jandarmeria pot coopera cu cadrele medicale în timpul transportului persoanei cu afecțiuni psihice, cu ambulanța, a ajuns la Camera Deputaților care este decizională. Proiectul a trecut de Senat, una trecută, prin adoptare tacită, ajungând la Camera Deputaților unde au putut fi formulate amendamente până săptămâna trecută. Comisia de sănătate din Camera Deputaților urmează să elaboreze un raport, până joi, interval în care așteaptă și avizele de la celelalte comisii.

Proiectul prevede ca, în timpul transportului cu ambulanța, pacienții care devin periculoși pentru ei sau pentru personalul medical, să poată fi contenționați, printr-o intervenție a polițiștilor sau jandarmilor.

Proiectul prevede ca, în timpul transportului cu ambulanța, pacienții care devin periculoși pentru ei sau pentru personalul medical, să poată fi contenționați, printr-o intervenție a polițiștilor sau jandarmilor.

În forma adoptată de Senat, fără modificări, articolul modificat prevede:

Art. 57 (1) ”Transportul persoanei în cauză la spitalul de psihiatrie se realizează, de regulă, prin intermediul serviciului de ambulanţă, cu mijloace de transport dotate cu mijloace adecvate de contenţionare.

(2) În cazul în care comportamentul persoanei în cauză este vădit periculos pentru sine sau pentru alte persoane, pe timpul transportului, personalul serviciilor de urgenţă poate solicita reprezentanţilor Poliţiei sau Jandarmeriei luarea măsurii contenţionării.

(3) Transportul bolnavului psihic cu ambulanţa se efectuează, întotdeauna, cu însoţitor.

(4) În cazuri justificate, la solicitarea personalului serviciilor de urgenţă, reprezentanţii Poliţiei sau Jandarmeriei acordă sprijinul necesar în vederea imobilizării persoanei în cauză cu mijloace adecvate de contenţionare şi însoţirea acesteia în ambulanţă, până la sosirea la spital”

În prezent, polițiștii și jandarmii pot interveni, dar atribuțiile lor nu sunt foarte clare. Inițiatorul susține necesitatea modificării articolului prin aceea că au fost sesizate numeroase cazuri de agresiune, care au cauzat atât rănirea personalului, cât şi distrugerea aparatelor medicale foarte costisitoare. „ Pacientul bolnav psihic, aflat în criză, nu poate fi imobilizat, violenţa şi forţa de care dă dovadă fiind exhaustivă.”, se arată în motivarea proiectului.

Pe de altă parte, Consiliul Economic și Social a avizat nefavorabil modificarea pe motiv că propunerea de contenționare a bolnavilor psihic de către jandarmi și polițiști exceed reglementărilor privind atribuțiile acestora. În susținerea avizului nefavorabil se mai arată că nu se poate intarzia într-o situație de urgență pentru a se aștepta un mijloc de transport cu accesorii de contenționare pentru că aceste situații ar putea conduce la agravarae stării pacientului, inclusiv la posibilitatea decesului acestuia.

Pe circuitul de legiferare, proiectul urmează să ajungă în dezbatere și la vot, după ce Comisia de sănătate va elabora raportul propriu, nu mai târziu de data de 12 martie.

Despre nesiguranța transportului pacienților cu afecțiuni psihice, în afara spitalelor de psihiatrie, medikatv.ro a avertizat inclusiv AICI, arătând, cu imagini explicite, ce riscuri apar.

Categorii: Sănătatea în România
Tags: ,
Ți-ar putea plăcea