Pachetul de servicii medicale în ambulatoriu este un pas bun, dar nu este perfect, a opinat dr. Cosmin Alexandrescu, preşedintele Asociaţiei Profesionale a Medicilor din Ambulator, cu prilejul dezbaterii privind pachetul de servicii medicale partea referitoare la ambulatoriul de specialitate.
El a spus că se doreşte o schimbare a paradigmei prin îndreptarea atenţiei şi a ‘grosului’ consultaţiilor care pot fi rezolvate fără probleme în ambulator. Cosmin Alexandrescu a arătat că în Bucureşti nu vor fi probleme de preluare a pacienţilor în ambulatoriile de specialitate, însă în mediul rural sau în oraşele mici ar putea exista un deficit de medici.
Referitor la dotare, dr. Cosmin Alexandrescu a reliefat ca trebuie discutate concret situaţiile.
‘Putem avea spitale unde avem ambulatoriu de specialitate integrat şi care ar putea folosi dotările spitalelor. Se poate vorbi de situaţia fostelor policlinici, cabinetelor medicale grupate unde lucrurile stau diferit, sunt cabinete unde exista dotare, altele unde nu exista dotare. Este un proces care va dura mai mult timp şi numai printr-o finanţare corespunzătoare se vor putea face şi investiţii’, a spus medicul.
Referindu-se la listele de aşteptare, reprezentantul asociaţiei a spus ca în prezent nu există un sistem foarte bine pus la punct şi se merge practic pe sistemul primul venit, primul servit.
‘Nu ai de unde să ştii dacă cel care îţi intră pe uşă poate sta sau nu pe lista de aşteptare sau îl las pe unul să mai aştepte şi îl iau pe al treilea că e mai grav. Probabil în norme, la Contractul Cadru, va exista o listă cu anumite patologii care vor putea fi programate, iar altele sunt evident urgenţe şi nu pot fi lăsate. Medicul hotărăşte când intră pacientul pe uşă’, a explicat Alexandrescu.
El a mai spus că la medicul specialist se poate ajunge în două feluri: cu bilet de trimitere de la medicul de familie sau direct pentru o anumită categorie de afecţiuni.
Niciun comentariu
Pentru ca ambulatoriul sa fie un filtru la spitalizarile inutile si costisitoare si nu un schwitzer, precum s-a exprimat d-ul seretar de stat la teleconferinta, ar trebui sa fie aplicate cateva principii:
1. Elaborarea de norme si criterii ce privire la oportunitatea de spitalizare.
2. Privitor la spitalizare sa se urmareasca permanent numarul de zile, medicatia prescrisa, concordanta dintre investigatii, diagnostic si tratament.
2. Apicarea unei metodologii de control intern si din partea Casei de Asigurari cu privire la respectarea acestor norme.
3. Ogligarea medicilor de familie sa transmita catre ambulator toate cazurile ce le depasesc competenta cu eliminarea posibilitatii ca acestia sa recomande spitalizare. Exceptie cazurilor la care este apelat 112.
4. Excluderea platii pe liste a medicului de familie si plata lui pe serviciu, la fel ca si medicul de ambulator.
5. Finantarea explorarilor paraclinice si de laborator recomandate in ambulator care sa fie decontate de CNAS, astfel incat sa se descurajeze spitalizarea pentru investigatii.
6. Reducerea paturilor din spitale si creerea unui mecanism prin care banii alocati patului sa fie realocati platii serviciilor din ambulatorul de specialitate.
7. In scopul motivarii medicilor de specialitate.Cresterea valorii punctului pentru serviciile din ambulatorul de specialitate in scopul cresterii veniturilor medicilor care lucreaza in ambulator.
8. Obligarea prin lege a medicilor de spital de a efectua o jumatate de norma in ambulator; in 2 ture zilnice prin rotatie.
9. Eliminarea discriminarii necolegiale si nedrepte cu care se opreaza in sistemul sanitar romanesc intre medicii de spital si cei de ambulator. Asa cum s-a construit sistemul romanesc in zeci de ani, medicul de spital e considerat superior in planul calificarii profesionale fata de medicului de ambulator.Iar serviciile medicale din ambulator inferioare celor de spital. Consecintele sunt evidente in planului mentalului colectiv. Cetatenii solicita de la primul contact medicilor de ambulator spitalizare, chiar daca nu este oportuna.
10. Modificare normelor de incadrare in grade de invaliditate si de handicap cu excluderea posibilitatii ca comisiile de expertiza sa poata recomanda spitalizari in vederea expertizarii capacitatii de munca si a dizabilitatilor.