Cine și de ce blochează modificarea taxei de clawback

Amplă dezbatere, în studioul Medika Tv, pe tema demersurilor pentru modificarea taxei de clawback, după ce, miercuri, ministrul Sănătății, Victor Costache, a declarat că PNL a încercat să modifice această taxă, dar amendamentul depus la Comisia de Sănătate din Senat a fost respins. Costache a explicat că formula propusă era una pe care reprezentanții Ministerului Sănătății o conveniseră cu industria pharma, în cadrul discuțiilor purtate în ultimele trei luni.

Președintele Asociației Producătorilor de Medicamente Generice, Adrian Grecu, prezent în platoul Medika TV, a prezentat rezultatele discuțiilor de la Ministerul Sănătății: ”S-au discutat mai multe scenarii, așa cum am discutat în ultimii ani. Ieri (n.r. –miercuri) am discutat trei scenarii și noi toți cei din industrie am fost de acord asupra uneia dintre variante, a fost un consens total.”

Într-o intervenție telefonică, fostul ministru al Sănătății, Florian Bodog, secretar al Comisiei de Sănătate Publică din Senat, a explicat de ce a fost respins amendamentul propus de PNL: ”Această propunere de taxă diferențiată …produce un deficit la buget care nu poate fi acoperit.”

Adrian Grecu a subliniat că, prin modificarea taxei de clawback, statului i se cere să se implice, ca arbitru, în modul de cheltuire a banilor alocați pentru tratamentele de pe piața românească.

În dezbatere a intervenit telefonic și fostul președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Lucian Duță, în mandatul căruia a fost introdusă taxa de clawback. ”Toate guvernele care au venit după 2012, când s-a introdus taxa clawback, au mințit.” a acuzat Duță care a explicat și de ce nu s-au adoptat modificări ale acestei taxe, în ultimii 8 ani.

Categorii: Exclusiv, Sănătatea în România
Tags: , , , , , , ,
Ți-ar putea plăcea