Peste 100 de cadre medicale protestează miercuri în faţa Ministerului Sănătăţii faţă de bugetul mic alocat acestui domeniu. Protestatarii cer, de asemenea, o legislaţie care să garanteze independenţa profesională a celor care lucrează în sistemul public şi privat, o lege a salarizării specifică sistemului de sănătate, apărarea demnităţii şi renunţarea la denigrarea profesioniştilor de către autorităţi, organizarea unităţilor medicale cu paturi în sistemul public pentru asigurarea unor servicii prompte şi de calitate pentru pacienţi. Totodată, protestatarii doresc consultarea reală a Coaliţiei profesioniştilor din sănătate cu privire la orice măsură ce poate afecta funcţionarea sistemului.
Preşedintele Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae, a afirmat că următoarea etapă, după pichetarea Ministerului Sănătăţii, va fi organizarea unui marş şi a unui miting în Bucureşti la care sunt aşteptaţi să participe aproximativ 40.000 de profesionişti din sănătate.
‘Dacă ne gândim gradual la alte măsuri, dacă nu se ţine cont de ceea ce dorim noi, nu poate să fie decât greva generală în sănătate. Dacă nu, după exemplul colegilor noştri din alte ţări care au reuşit în 6 ore să îşi rezolve problema – demisia în bloc. Să lucreze în sănătate cei care ne dau lecţii şi nu ne dau fonduri. Domnul ministru este de acord cu revendicările noastre, numai că declară o anumită neputinţă din cauza deciziilor care se iau la nivel guvernamental şi la nivelul Parlamentului, decizii cu care el este obligat să fie solidar. Noi nu cerem altceva decât Guvernul şi Parlamentul să îi dea puteri depline de negociere şi ceea ce hotărâm aici să fie acceptat fără tot felul de modificări. Experienţa ne arată că discutăm aici, stabilim un acord, după care în Guvern se revine pentru că sunt alte priorităţi. Ori să ni se spună clar: sănătatea nu este prioritate şi nu avem nevoie de profesionişti. Domnul preşedinte Băsescu ne-a spus-o clar să plecăm în străinătate şi ne-o spune şi Guvernul şi Parlamentul şi atunci plecăm sau să se spună că este o prioritate şi atunci prioritatea o stabilim şi în cadrul bugetului’, a spus Astărăstoae.
El a admis că problemele se rezolvă la masa dialogului într-o ţară normală, însă în România modelul protestelor în stradă a dat roade.
‘În România eu am observat că dacă nu ieşi în stradă dialogul este unul sterp şi atunci dacă câinii maidanezi s-au rezolvat în stradă, dacă Roşia Montană s-a rezolvat în stradă, dacă familia Cioabă îşi rezolvă problemele în stradă şi la televizor, atunci suntem obligaţi. Nu ne face nicio plăcere să fim în stradă. Locul nostru, al medicilor, al asistenţilor medicali, al profesioniştilor din sănătate este lângă pacient. Am fost scoşi în stradă, nu am dorit noi să fim în stradă şi gândiţi-vă că în afară de Sanitas, care a reuşit să se mobilizeze să iasă în stradă, în rest profesioniştii, deşi au avut mari nemulţumiri, nu au ieşit. Dacă noi am ieşit înseamnă că a ajuns cuţitul la os’, a afirmat reprezentantul CMR.
Astărăstoae a spus că ministrul Sănătăţii este condiţionat de Ministerul de Finanţe şi în acest sens în zilele următoare va fi pichetat şi acest minister.