Reprezentanții BRISTOL MYERS SQUIBB România, una dintre cele mai importante companii farmaceutice prezentă pe piața din țara noastră, au vorbit la Medika TV despre felul în care arată în prezent sistemul medical românesc. Analiza a fost realizată în cadrul emisiunii „Sistemul Medikal” de către Cătălin Radu, directorul general al BRISTOL MYERS SQUIBB România.
„Cred că ar fi important de investit în funcție de ce ar trebui să obținem. Performanța în sănătate ar trebui să însemne o speranță de viață mai bună și speranța de viață a crescut în ultimii 35 de ani în România, dar la fel mai avem de recuperat față de media UE. Ar trebui să însemne o mortalitate mai scăzută, fie că-s cauze prevenibile sau tratabile. Ar trebui să însemne un acces echitabil și de calitate la asistența medicală. Avem din păcate, o distribuție foarte inegală pe teritoriul României a resursei umane în domeniul medical. Peste 50% din medici sunt concentrați în jurul celor 6 centre universitare mari” a declarat directorul general al BRISTOL MYERS SQUIBB România.
Acces dificil la medicamente noi
O altă problemă a sistemului medical românesc este faptul că permite accesul cu dificultate al pacienților la medicamentele inovatoare. Estimările sunt de aproximativ 800 de zile de la momentul aprobării lor de către Agenția Europeană a Medicamentului.
„Avem din păcate un acces extrem de impredictibil și inechitabil la inovație. Un pacient din România trebuie să aștepte peste 800 de zile, în medie, ca să aibă acces la ultimele medicamente aprobate de Agenția Europeană a Medicamentului și, ceva foarte important, aș spune digitalizarea, pentru că digitalizarea ar putea simplifica foarte multe procese„ a mai spus Cătălin Radu, directorul general al BRISTOL MYERS SQUIBB România.