În timp ce instituțiile statului pasează responsabilitatea cu privire la orele de educație sexuală în școli, nici în sânul familiilor din România situația nu pare diferită. Medicii atrag atenția că multor părinți le este frică sau rușine să discute, acasă, cu cei mici despre subiecte legate de viața sexuală, menstruație sau bolile cu transmitere sexuală.
„De cele mai multe ori nu există comunicare în familie despre subiecte precum viața sexuală, bolile cu transmitere sexuală sau prima menstruație. Pentru că, cum spuneam, există jenă. Părinții sunt stânjeniți, se gândesc că nu este momentul să poarte această discuție și atunci când este momentul nu știu exact ce să spună pentru că se simt stânjeniți și atunci când decid că e timpul pentru astfel de discuție e posibil să fie prea târziu” atrage atenția dr. Andrei Dumitrescu, medic primar obstetrică-ginecologie, la Spitalul Județean de Urgență Călărași, invitat în cadrul emisiunii „Sistemul Medikal”.
Discuții interactive cu elevii
Dr. Andrei Dumitrescu merge periodic în școlile din Călărași pentru a aborda astfel de subiecte pe care atât familiile din România, cât și statul le consideră tabu. Maniera în care se poartă discuții este una interactivă care-i face pe copii să înțeleagă că este necesar să discute cu familia și cu școala despre toate problemele pe care le au.
„Toate discuțiile pe care le purtăm cu copiii sunt centrate pe ideea de familie și de școală. Adică să vorbească cu părinții despre problemele pe care le au, să discute cu dirigintele, învățătorul, profesorul de care se simt cel mai apropiați. Un lucru pe care eu îl transmit este că în momentul în care ai dobândit o informație, devii responsabil și pentru cel care e privat de ea” mai spune dr. Andrei Dumitrescu, medic primar obstetrică-ginecologie, la Spitalul Județean de Urgență Călărași.