VIDEO Totul despre tumorile cerebrale benigne. Chiar dacă nu prezintă risc oncologic, pot provoca probleme pacienților

Tumorile cerebrale benigne se diferențiază de cele maligne, prin faptul că nu au risc oncologic. Cu toate acestea, ele pot reprezenta un pericol pentru viața pacienților din cauza localizării lor sau a dimensiunilor pe care le pot avea.

„Trebuie înțeles conceptul acesta de benign și malign în ceea ce privește tumorile intracranine și cerebrale, pentru că el comportă mai multe nuanțe. Lucrurile nu se împart în alb și negru, în sensul în care pot exista anumite tumori benigne care prin localizarea lor devin complicat în a fi îndepărtate și, drept urmare, neputând fi scoase în întregime au tendința de a reveni și atunci comportamentul e cumva la graniță” a explicat, la „Doctor Medika”, dr. Alexandru Cristescu, medic primar neurochirurgie.

Cele mai frecvente tipuri de tumori cerebrale benigne

Potrivit specialiștilor cel mai frecvent sunt întâlnite tumorile cerebrale benigne formate la nivelul meningelui, adică la nivelul învelișului creierului. Acestea sunt problematice pentru că au un ritm de creștere accelerat și ocupă mult spațiu din cutia craniană din cauza volumului mărit.

„Cele mai frecvente sunt așa numitele meningioame. Nu sunt tumori ale creierului, sunt tumori care se dezvoltă din meninge, din membrana care învelește creierul și pun probmele când se dezvoltă cu un ritm constant de creștere, prin volumul lor și spațiul pe care îl ocupă în interiorul cutiei craniene” a mai spus dr. Alexandru Cristescu, medic primar neurochirurgie.

Semne și simptome

Tumorile cerebrale benigne generează simptome în funcție de localizarea lor. Astfel, principalele forme de manifestare sunt durerile de cap și stările de amețeală. Totodată, ele pot provoca și fenomene neurologice.

„Una din probleme este că viteza lor de creștere este lentă, drept urmare creierul se adaptează la această tendință, iar ele creează probleme când devin foarte mari. În general, problemele care sunt date de aceste tumori sunt legate de zona în care se dezvoltă. Același tip de tumoră cu același tip de celule are comportamente diferite în funcție de zona unde apare. Cel mai frecvent vedem probleme din cauza volumului și atunci avem ca manifestări durerile de cap, amețeli, dar în anumite zone, și mai ales în zona bazei craniului, pot fi afectați anumiți nervi cranieni, care controlează fie mișcările globilor oculari, fie simetria feței” a mai spus dr. Alexandru Cristescu, medic primar neurochirurgie.

Categorii: Maratoanele Medika TV, Video
Tags: , ,
Ți-ar putea plăcea