VIDEO Rolul fibrelor în prevenția cancerului colorectal. Ce spun medicii?

Alimentația nesănătoasă este un factor de risc în cazul foarte multor boli. Tot mai multe studii vorbesc despre faptul că ar putea exista o legătură între mâncare și apariția cancerului colorectal. Alte studii susțin însă că această afecțiune oncologică nu are alimentația drept factor de risc. Totuși, pentru o digestie sănătoasă și fără probleme, medicii ne recomandă consumul de fibre.

„Știm că o alimentație bogată în cărnuri, o alimentație săracă în fibre predispune la apariția cancerului colorectal. Se știe că în țările dezvoltate prevalența cancerului de colon și de rect este mult mai mare decât în țările slab dezvoltate, acolo unde alimentația este preponderent bazată pe fribre. Sunt și studii care au demonstrat că în țările civilizate consumul de carne de vită care, în trecut era considerată dușmanul principal, acest consum s-a dublat. E foarte greu să legăm o anumită dietă de apariția cancerului colorectal astfel încât nici nu putem preveni chestiunea aceasta” a declarat, la „Doctor Medika”, dr. Bogdan Șerban, medic primar chirurgie generală.

Alimentele bogate în fibre ar putea preveni cancerul colorectal și, de asemenea, ne pot ajuta să avem o digestie bună, spun specialiștii.

„Nu avem studii suficiente care să ajungă la o concluzie specifică. Unii spun că acest factor alimentar este decisiv în apariția tumorilor de colon, alte studii infirmă acest lucru. Încă nu suntem vis a vis de alimentație. Ce știm sigur, statistic, este faptul că țările dezvoltate, acolo unde se mănâncă foarte multă carne roșie procesată, au o rată mai mare a acestui tip de cancer față de țările slab dezvoltate, acolo unde alimentația bogată în fibre este un factor de protecție” a mai spus, la „Doctor Medika”, dr. Bogdan Șerban, medic primar chirurgie generală.

Lista alimentelor bogate în fibre

  • Fructe: mere, pere, fructe de pădure
  • Legume: broccoli, morcovi, spanac
  • Leguminoase: fasole, linte, năut
  • Cereale integrale: ovăz, quinoa, orez brun
  • Nuci și semințe: migdale, semințe de chia, semințe de in

Aceste alimente nu doar că ajută la menținerea sănătății digestive, dar pot oferi și alte beneficii pentru sănătate, cum ar fi reducerea riscului de boli de inimă și controlul greutății.

Categorii: Natural și sănătos, Video
Tags: , , ,
Ți-ar putea plăcea