Abordarea cazurilor de consum de droguri este foarte dificilă pentru medici, având în vedere că substanțele ajunse în corpul consumatorilor sunt necunoscute specialiștilor. Iar asta face ca administrarea tratamentului sau alegerea unei metode potrivite pentru terapie să fie dificilă.
„Categoriile de substanțe diferă foarte mult și în ultimul timp am avut multe cazuri de intoxicație cu substanțe noi, de sinteză. De cele mai multe ori este o provocare și pentru noi să ținem pasul. Cu cât se sintetizează substanțe noi, trebuie să ne modificăm metodele de diagnostic să fim mereu în pas și să nu pierdem din acești pacienți” susține dr. Raluca Darie, medic specialist toxicolog la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca, București.
O mare provocare
Din cauza faptului că substanțele sunt noi, medicii nu cunosc reacțiile pe care acestea le pot da consumatorilor.
„Fiind substanțe noi, nu știm cum vor evolua, nu știm la ce complicații se ne așteptăm. Fiecare pacient reacționează diferit, fiind și foarte tineri, iar asta e o provocare pentru noi” mai spune dr. Raluca Darie, medic specialist toxicolog la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca, București.
Efect potențat al substanțelor
Totodată, medicii atrag atenția cu privire la faptul că tinerii consumă, de fapt, un cocktail de substanțe interzise, iar asta le poate afecta grav sănătatea, pentru că fiecare compus chimic are reacții diferite în organismul lor.
„Nu există metode foarte stabilit să ne spună care este efectul cumulat al acestor substanțe. Pentru că cu cât pacienții iau mai multe substanțe împreună, cu atât efectul lor se potențează. De exemplu, benzodiazepinele, care sunt niște substanțe în tratamentul psihotrop al multor pacienți cu tulburare depresivă, ele în general nu dau deprimare respiratorie. De multe ori pacienții le asociază și cu un consum de etanol ceea ce crește gravitatea intoxicațiilor” mai spune dr. Raluca Darie, medic specialist toxicolog la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca, București.