O vizită de monitorizare independentă efectuată recent de Centrul de Resurse Juridice la Centrul de Recuperare și Reabilitare Neopsihiatrică Răcăciuni, județul Bacău, a scos la iveală condițiile inumane în care trăiesc persoanele cu dizabilități din centru. Situația a fost dată în vileag printr-un comunicat al Autorității Naționale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții.
“Persoanele din centru trăiesc în condiții de igienă precare, rezidenții folosesc wc-uri turcești, iar băile sunt degradate: instalații tehnico-sanitare sparte, vechi, distruse, chiuvete fără conectare la canalizare, robineți improvizați, pereți complet mucegăiți, cabine wc fără uși, wc-uri fără colace.
Având în vedere că acesta este un centru de recuperare și reabilitare neuropsihiatrică, serviciile psihologice din acest centru sunt externalizate și nu există activitate efectivă de consiliere a persoanelor din centru, în ciuda costurilor extrem de mari (psihologul petrece aprox. 2-4 ore/zi).
Izolatorul centrului este o încăpere în condiții de puternic impact emoțional: o suprafață de aproximativ 10 mp, cu pereții decojiți și mucegăiți, miros greu și stătut, lipsă iluminat şi aerisire naturală, pardosea din ciment, pat metalic vechi și ruginit, pături murdare puse pe pat, ușă metalică, prevăzută la exterior cu zăvor și lacăt, cu vizor tip ușiță”, se arată în comunicatul ANDPDCA, care este însoțit de fotografii din centru.
Tot acolo, inspectorii au descoperit că persoanele cu probleme neuropsihiatrice sunt contenționate cu cămăși de forță improvizate.
“În fotografie, se poate observa o cămașa de forță improvizată din mâneci lungi, legate la spate, care este folosită pentru contenționarea persoanelor. Cel mai frecvent motiv care a justificat contenționarea este „agitația psihomotorie”, iar până în prezent există 26 de consemnări de izolare/contenționare. Mai mult decât atât, condițiile de viață, lipsa planurilor de viitor, lipsa tratamentului specializat de reabilitare și abilitare, lipsa condițiilor minimale de igienă, constituie factori care pun în pericol sănătatea și integritatea rezidenților”, se mai arată în comunicat.
Toate acestea au fost descoperite în contextul în care dezinstituționalizarea este obligatorie, iar un contract cu fonduri europene pentru închiderea CRRN Răcăciuni a fost semnat în anul 2018.
Beneficiar al contractului este Direcția Generală de Asistență Socială și pentru Protecția Copilului Bacău, iar proiectul semnat în 2018 are termen final de implementare luna februarie 2021.